Hlavní obsah

Vítkovický florbalový cíl? Zopakovat double

Ostrava

Vítkovice, nebo Chodov? Otázka, která v těchto dnech hýbe florbalovým prostředím. V letošní sezóně není lepších týmů jak v dívčí, tak v mužské kategorii, což oba kluby potvrdily postupem do nedělního superfinále. V něm se nejprve utkají ženy Vítkovic s Chodovem a následně se oba kluby střetnou i v kategorii mužské.

Foto: Vlaďka Zoubková

Vítkovické florbalistky se těší na finále s Chodovem.

Článek

Naposledy se oba vítkovické týmy dostaly do finále před dvěma lety a bylo z toho mistrovské double. „Chceme vyhrát znovu!" hlásí oba vítkovičtí trenéři Jiří Velecký a Jan Vavrečka. „Jsme ale šťastní už i za to, že jsme ve finále. Hodně hráček udělalo během roku velký posun směrem k tomu stát se opravdu výraznými postavami, které rozhodují zápasy," dodal trenér vítkovických žen Velecký, který stejně jako jeho oddílový kolega u týmu mužů Vavrečka velkým fandou závěrečné superfinále není.

„Osobně jsem v podstatě od začátku proti tomuto typu vyvrcholení soutěže. Mimopražské kluby to obírá o možnost hrát finále doma před svými fanoušky, hráče o kvalitní sérii a těžké zápasy, které každý hráč a hráčka potřebuje," řekl Velecký. „Je to strašně specifické a o mistrovi často nerozhoduje momentální forma, ale štěstí. Marketinkově je to fajn, atmosféra parádní, velký televizní přenos, plná aréna. Po sportovní stránce je to ale špatně a florbal jako takový tenhle systém zabíjí," dodal Vavrečka.

Specifická příprava

Systém jediného rozhodujícího zápasu je ale daný, a tak se oba trenéři snažili své týmy na klíčový duel sezóny co nejlépe připravit. „Příprava je specifická, protože není možnost opravy. Vše se musí rozhodnout v jednom jediném zápase. Sil ale máme i po sedmizápasové bitvě s Mladou Boleslaví dost," řekl Vavrečka, jehož tým je po těžkých bojích se Střešovicemi a Mladou Boleslavi považován za mírného favorita finále. Sezónní výsledky ale hovoří pro Chodov, který vyhrál doma (7:5) i v Ostravě (7:6). „Musíme hrát agresívní florbal. Chodov hraje typickým švédským stylem, čeká na půlce a snaží se těžit z chyb v rozehrávce. Toho se musíme vyvarovat," hledal recept Vavrečka.

Zatímco muži Vítkovic potřebovali k postupu do superfinále plný počet čtrnáct utkání, děvčatům z Ostravy stačilo osm. Stejně rychle ale do finále dokráčely i jejich soupeřky. V sezóně oba týmy těžily z domácího prostředí. Vítkovice doma zkraje sezóny vyhrály 8:1, v odvetě zvítězily Pražanky 6:4.

„Chodov je momentálně určitě nejzkušenější tým u nás. Má nejvíce osobností a je těžké se proti nim prosadit. Nicméně nemáme přehnaný respekt, věříme ve vlastního týmového ducha," přidal se Velecký. Historicky páté superfinále začíná pro ženy v neděli ve 13 hodin, muži rozehrají poslední utkání sezóny v 16 hodin.

Reklama

Související témata: