Hlavní obsah

Petera: Olympijské referendum teď není aktuální

PRAHA

První týdny své existence má za sebou obecně prospěšná společnost Praha olympijská, jejímž cílem je připravit kandidaturu české metropole na pořádání olympijských her. Momentální hlavní náplní její činnosti je vyplňování rozsáhlého „Dotazníku pro města ucházející se o statut kandidáta na pořádání OH“.

Článek

Ten by měl být vyhotoven do 14. ledna. Metoda dotazníků by mohla svádět k přikrášlování údajů. „Naší ambicí je, aby byl co nejpravdivější. Je to taktičtější, než si hrát na to, co nejsme,“ vysvětluje ředitel společnosti Praha olympijská Tomáš Petera.

Jedním z poslání, která si jeho společnost vytyčila, je i co největší informovanost občanů o pořádání her. Zastáncem celostátního referenda ale Petera zatím není. „Ta otázka teď není aktuální, lidé nemají dostatek relevantních informací, aby dokázali odpovědět. Naším cílem je ty informace mezi lidi dostat,“ vysvětluje protřelý sportovní businessman.

Praha olympijská má aktuálně šestičlennou správní radu. „Budeme se snažit do ní začlenit i zástupce vlády, to je nutná podmínka,“ vysvětluje Petera. Bez účasti státu by totiž hry, jejichž přímé náklady se odhadují na 135 miliard korun, nebylo možné uspořádat.

Zastánci myšlenky olympiády v Praze ale očekávají i impuls pro podnikatele. „Byli jsme teď v dějišti příští zimní olympiády ve Vancouveru a tam po přidělení olympiády desetinásobně stouply investice ze soukromých zdrojů do oblastí, které přímo nesouvisejí se sportem,“ líčí Jiří Zedníček, místopředseda Českého olympijského výboru pro ekonomiku.

O tom, kdo OH v roce 2016 uspořádá, bude jasno až 2. října 2009, do té doby musí ještě Česko udělat několik kroků. O šancích projektu mnohé napoví už červen příštího roku, kdy bude vybrána pětice kandidátských měst. Už postup mezi ně by při premiérové kandidatuře Prahy byl nečekaným úspěchem.

Reklama

Související témata: