Hlavní obsah

Starší muž s vlaječkou zoufale hledá nového boxerského šampióna

PRAHA

Vypadá, jako když každé ráno sedí hodinu před větrákem. V současnosti má ale boxerský promotér Don King jiné starosti, než pečovat o svůj extravagantní „elektrický“ účes. V boxerské těžké váze není po dlouhé době pod jeho křídly žádný šampión. Končí tak definitivně Kingova éra?

Článek

V boxerském byznysu funguje proslulý Američan více než 30 let. Jeho zásluhou se konaly největší zápasy novodobé éry. Jestli má profesionální ring nějakou ikonu, pak je jí právě on. Za tři dekády si ale nadělal také řadu nepřátel. „King vypadá černě, žije bíle a myslí zeleně,“ připomněl Kingovu zálibu v hromadění dolarů boxer Larry Holmes. „Věřil jsem mu, jako by to byl můj otec. Jenže ten chlap udělal černým boxerům víc špatností než jakýkoli bílý promotér v historii,“ soptil Mike Tyson, kterého měl King údajně připravit o sto miliónů dolarů. „Není to pravda. Mikea oškubali jiní,“ opáčil údajný viník.

Svatouškem ale tenhle 75letý čipera rozhodně není. Prošel drsnou školou života v clevelandském ghettu. V roce 1954 ještě zabíjel v sebeobraně, o 13 let později už tolik štěstí neměl. Za vraždu muže, který mu dlužil 600 dolarů, si odseděl čtyři roky.

Po propuštění začal z boxerů dělat milionáře, ale zároveň pověstnými intrikami budoval své impérium. V posledních deseti letech mohutně bránil sjednocení titulů v absolutní váze, protože mu z jednotlivých zápasů čtyř největších organizací (IBF, WBA, WBO a WBC) plynuly mnohonásobně větší zisky.

Bratři Kličkové ke Kingovi nechtěli 

Až postsovětský útok těžkých vah Kingovi srazil hřebínek. Pečoval sice o ruského giganta Nikolaje Valujeva, jenže ten ztratil pás WBA s Uzbekem Čagajevem. Shannon Briggs zase dostal v duelu o mistra světa WBO za vyučenou od Sultana Ibragimova a nárok neměl ani další Kingův „kůň“ Ray Austin v titulovém boji IBF proti Vladimiru Kličkovi. „Teď už může King mávat jen těmi svými vlaječkami,“ otřel se Kličko o nezbytnou součást promotérovy image. Papírové vlaječky ostatně King neodložil ani při návštěvě bývalého koncentračního tábora v Osvětimi...

Právě bratři Kličkové mohli Kingovi připravit bezstarostný podzim života. O služby Ukrajinců se rozčepýřený výstředník ucházel, jenže přepychem své rezidence je neuchvátil. A od té doby jim nemůže přijít na jméno. „Podrazili mě. Nemají respekt,“ vztekal se člen boxerské síně slávy, když se sourozenci usadili v německém Universu.

King teď zoufale hledá boxera, který Rusy postaví do latě. Před týdnem podepsal smlouvu s neporaženým Trinidaďanem Manswellem, trn z paty by mu mohl vytáhnout i 44letý navrátilec Holyfield. Moc lidí ale takovému happyendu nevěří.

Reklama