Hlavní obsah

Skokan Mazoch je zpátky a chystá návrat do špičky

PRAHA

I když se zprvu zdálo, že kariéra skokana na lyžích Jana Mazocha po loňském těžkém pádu v Zakopaném skončí, rodák z Frenštátu pod Radhoštěm je definitivně zpátky. Vnuk legendárního Jiřího Rašky je platným členem A týmu před novou sezónou a věří, že se opět bude prosazovat v závodech Světového poháru. Cíle si však nedává, chce pouze potvrdit svůj návrat a mít ze skoků dobrý pocit.

Článek

Mazoch už má za sebou kolem 200 pokusů a zatím bez pádu. "A doufám, že to tak i zůstane," prohlásil ve středu v rozhovoru s novináři. V lednu v Polsku po poryvu větru upadl přímo na hlavu, byl několik dní v bezvědomí a během rekonvalescence se musel učit dokonce znovu mluvit. Nevzdal se, bojoval, poctivě rehabilitoval. V létě se byl podívat na osudném můstku a na konci srpna se poprvé postavil na rozjezd na lyžích. "Mám teď na skákání hroznou chuť," prohlásil.

Na prvním soustředění vystřídal tři můstky ve Villachu a Kranji. "Bylo to super," vzpomínal. Na posledním tréninkovém kempu už zkoušel nové lyže i kombinézu. "Myslím, že jsem předváděl dobré a vyrovnané skoky. Teď bude důležité, jak budu skákat na sněhu, jak naskočím do zimní sezóny," řekl Mazoch. "Příprava byla super a já jsem moc rád, že jsem se mohl vrátit do týmu. Doufám, že výsledky budou dobré," uvedl.

Mluví plynně, nešťastná událost na něm nenechala žádné následky ani psychického rázu. "O pádu se vůbec nebavíme, i když někdy si z toho uděláme legraci," řekl Mazoch. "Je to za mnou, už se k tomu nevracím. Všichni mě spíš berou jako taťku," usmíval se otec čtyřměsíční dcery Viktorie. "Třeba s Davidem jsem se bavil o plenkách," culil se v narážce na kouče Jiroutka, jehož žena potomka očekává.

Fyzická kondice je dobrá

Ani jeho tělesná schránka neutrpěla. Fyzicky je na tom prý dokonce lépe než před pádem. "Protože jsem měl dlouhou regeneraci, tak jsem dělal cviky, na které by jinak nebylo moc času. Letos jsem se dobře připravil a myslím si, že kondiční stránka je moc dobrá," řekl. Ani psychika mu nedělá problémy. "Já si z toho pádu nic nepamatuju, takže v pohodě. Někdy mám respekt, když fouká, ale to má asi každý," prohlásil.

Přítelkyně Barbora o něj má strach, ale prý ho bude i nadále ve skocích podporovat. Dokonce byla i na závodech ve Frenštátu pod Radhoštěm. "Když jsem se rozjel, tak se dívala, když jsem skočil, tak raději ne. Až zase, když jsem dojížděl," usmíval se. "Moc dobře jí asi nebylo, když mě viděla tehdy v televizi. Jsem moc rád, že mě podporuje a já jí za to moc děkuju," prohlásil Mazoch.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.