Hlavní obsah

Štafeta českých orientačních běžců skončila na MS čtvrtá

SKŘÍPOV

Štafeta českých orientačních běžců obsadila v závěrečném dnu mistrovství světa na Prostějovsku čtvrté místo, domácí reprezentantky skončily páté. Potřetí za sebou na světovém šampionátu dominovaly Finky, které v neděli ve Skřípově vyslaly do terénu sestavu Katri Lindeqvistová, Merja Rantanenová, Minna Kauppiová, závod mužů vyhráli poprvé v historii Britové.

Článek

Trio Graham Gristwood, Jon Duncan, Jamie Stevenson porazilo obhájce titulu z Ruska o 41 sekund. Jan Procházka, Michal Smola a Tomáš Dlabaja zaostali o podobný časový úsek za bronzovými Švýcary.

Oproti loňskému šampionátu na Ukrajině se český tým o pět příček polepšil, avšak finišman Dlabaja v cíli spokojeně s čtvrtým místem nevypadal. V závěru chyboval a Švýcar Daniel Hubmann mu utekl. "Bylo to fyzicky hrozně náročné. Cítím se asi jako po sprintu, šťastný z pěkného umístění, ale zároveň zklamaný, že k medaili bylo tak blízko," uvedl Dlabaja.

Nešťastně skončil závod pro francouzský tým. Šestinásobný mistr světa Thierry Gueorgiou na posledním úseku dlouho vedl, pak ale místo do cíle zamířil do sanitky. "Spolkl včelu, která ho štípla do krku. Zúžila se mu dýchací trubice. Byla to alergická reakce spojená s vyčerpáním," uvedl lékař Roman Jelínek. "Jeho stav je nyní stabilizovaný," doplnil. Přesto devětadvacetiletého Francouze převezla letecká záchranná služba do Fakultní nemocnice v Olomouci, kde zůstane přes noc.

Juřeníková na druhém úseku ztratila

Trio Radka Brožková, Eva Juřeníková a Dana Brožková vylepšilo výsledek české ženské štafety z loňského šampionátu v Kyjevě o jedno místo. Po prvním úseku přitom byla domácí sestava třetí s minimální ztrátou na vedoucí Rusky. Na druhém úseku však Juřeníková ztratila.

Na posledním úseku předvedla obdivuhodný výkon mistryně světa ze čtvrtečního závodu na krátké trati Kauppiová. Třebaže na sedmikilometrovou trať vyrazila se značnou ztrátou až na pátém místě, dokázala předstihnout všechny další finišmanky a s více než dvouapůlminutovým náskokem doběhla Finsku pro třetí titul za sebou.

Za ní se odehrával boj, v němž nakonec udržely další medailové pozice Rusky a Švédky. Domácím reprezentantkám chyběly k bronzu dvě minuty. "Trochu jsem zaváhala na první kontrolu. A ke konci už jsem cítila únavu po včerejší dvanáctikilometrové klasické trati," řekla novinářům zlatá medailistka ze soboty Dana Brožková.

Štafety:
Muži: 1. Británie (Gristwood, Duncan, Stevenson) 2:18:17, 2. Rusko (Cvetkov, Chramov, Novikov) -41, 3. Švýcarsko (Rollier, Merz, Hubmann) -3:32, 4. Česko (Procházka, Smola, Dlabaja) -4:10, 5. Lotyšsko -4:36, 6. Finsko -5:04.
Ženy: 1. Finsko (Lindeqvistová, Rantanenová, Kauppiová) 2:13:14, 2. Rusko (Vinogradovová, Novikovová, Rjabkinová) -2:35, 3. Švédsko (Billstamová, Johanssonová, Janssonová) -3:13, 4. Švýcarsko -3:54, 5. Česko (R. Brožková, Juřeníková, D. Brožková) -5:08, 6.Norsko -6:50.

Reklama