Hlavní obsah

Topolánek chce analyzovat efektivitu financování sportu

PRAHA

Premiér Mirek Topolánek zadal na základě výsledků českých sportovců na olympiádě v Pekingu ministerstvu školství a tělovýchovy úkol analyzovat efektivitu financí plynoucích do sportu. Podle něj je namístě zvážit investice jak do vrcholového, tak výkonnostního a do sportování mládeže. Analýzu chce mít hotovou do konce roku.

Foto: PRÁVO/Hloušek

Premiér Mirek Topolánek

Článek

Topolánek, který výkony některých reprezentantů v Pekingu osobně sledoval, již o této záležitosti hovořil s náměstkem ministerstva školství Janem Kocourkem. "Základním úkolem analýzy má být odhalení duplicit a administrativních ztrát ve financování sportu," řekl Kocourek s tím, že je třeba dostat co nejvíce financí až ke sportovcům a na podporu jejich přípravy. Premiér uvedl, že stát investuje do sportu pěti kanály.

Česká reprezentace dostává peníze ze státního rozpočtu přes ministerstvo školství a tělovýchovy, ministerstvo obrany financuje Duklu a své sportovní kluby má i ministerstvo vnitra. Na financování reprezentace se podílí i společnost Sazka, zbytek tvoří příjmy sportovních svazů a sponzorské příspěvky. Na financování nereprezentačního sportu přispívají jednotlivé svazy, v této kapitole je podle Kocourka důležitý příspěvek obcí a krajů. Přesný podíl investic do sportu od jednotlivých donorů nechtěl specifikovat.

Ocenění olympijských vítězů

Topolánek ve středu před novináři ocenil tři české olympijské vítěze z Pekingu a vyzdvihl také výkon kajakářky Štěpánky Hilgertové, která se ve finále při útoku na svou třetí zlatou medaili převrhla. Uniklo jí tak i druhé místo, které by nejspíš obsadila, a skončila devátá. Podle Topolánka se Hilgertová zachovala "nečesky", když se nechtěla spokojit se stříbrem a nejela "při zdi".

Podle premiéra měla česká výprava na hrách často smůlu. Problémem prý je, že česká sportovní špička je příliš úzká. "Pokud někdo onemocní, nemá kdo jej nahradit," konstatoval.

Před začátkem olympiády předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek doufal v zisk osmi medailí, nakonec jich Češi přivezli šest. Díky třem zlatým a třem stříbrným kovům obsadila výprava 24. místo v medailovém žebříčku. Navíc se čeští sportovci čtyřiadvacetkrát probojovali na pozice v elitní osmičce.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.