Hlavní obsah

Rychlobruslař Davis vyhrál poprvé MS ve sprinterském víceboji

MOSKVA

Americký rychlobruslař Shani Davis přidal v Moskvě do své bohaté sbírky titul mistra světa ve sprinterském víceboji. Olympijský vítěz z Turína se především díky skvělým časům na své parádní trati 1000 metrů stal prvním mužem od dob legendárního Erika Heidena z druhé poloviny 70. let, jenž získal zlatou medaili na obou vícebojařských světových šampionátech.

Článek

Šestadvacetiletý Davis podle očekávání mírně ztrácel za ryzími sprintery ve dvou závodech na 500 metrů, odstup však dokázal stáhnout na dvojnásobné trati. V závěrečném závodu zajel rekord dráhy 1:08,66 a čtyři roky po svém premiérovém triumfu na MS ve víceboji vyhrál v Moskvě i víceboj sprinterský.

Na druhém místě skončil Keijčiro Nagašima z Japonska, bronz získal Nizozemec Simon Kuipers. V poli poražených skončil šampion z předchozích dvou let I Kjo-hjuk z Koreje, i když před posledním závodem útočil na medaili. Druhý muž průběžného pořadí měl však na kilometrové trati pád a závod nedokončil.

Také mezi ženami se nepodařila obhajoba loňské mistryni světa, Němka Jenny Wolfová však získala alespoň stříbro. Díky vyrovnanějším výkonům ji předstihla její tradiční rivalka ze Světového poháru Číňanka Wang Pej-sing, jež sice nebyla nejrychlejší ani v jednom závodě, nicméně tři druhá místa a jedno třetí ji k zisku titulu stačily. Bronzovou pozici obsadila její krajanka Jü Ťing.

Šestým místem se vrátila na rychlobruslařské ovály německá hvězda Anni Friesingerová, jež se podrobila v červenci operaci menisku a na závodech chyběla deset měsíců.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.