Hlavní obsah

Trenér Sáblíkové Novák: Jiní dostávají milióny a výsledky žádné

Trenér Petr Novák dovedl Martinu Sáblíkovou na světový rychlobruslařský vrchol. Zbývá jim poslední nesplněný cíl – olympijská medaile. Odmítli nabízené milióny ze zahraničí. Přitom doma nemají na růžích ustláno. Drží je Dukla a sponzoři...

Foto: Ivana Roháčová

Rychlobruslařka Martina Sáblíková a trenér Petr Novák

Článek

Z čeho vlastně žijí, trénují a závodí Martina Sáblíková a Novis Team?

Reprezentaci zajišťují hlavně svazy, v tom rychlobruslařském se ale nic neděje už dvacet let. Máme v podstatě téměř stejné příjmy. Loni náš svaz dostal 1 999 999 korun, což je na dlouhou a krátkou dráhu žalostně málo. Když vezmu jen špičky, pak vedle Martiny na dlouhé jezdí výborně na krátké dráze vicemistryně Evropy Kateřina Novotná. Čím lepších výsledků chcete dosáhnout, tím je příprava ekonomicky náročnější.

Platí vůbec svaz trenéry a závodníky?

Svaz rychlobruslení nemá na zaplacení trenérů ani závodníků. Na přípravě obou závodnic se podílí ze všech nejméně. Jestliže my dostaneme milión a Novotná půl, což ani jedné zdaleka nepokryje náklady, na vše ostatní, především na mládež, zbývá necelého půl miliónu. Za to neuděláte nic.

Vy jste ale také členy Dukly, ta vás dostatečně nepodporuje?

Dává maximum toho, co může. Bez její podpory bychom nedosahovali takových výsledků. Ministerstvu obrany a Dukle patří velký díky. Bereme tam slušné platy. Ale ani tyto prostředky by sezónu nepokryly. Nemohli bychom startovat na všech šampionátech nebo závodech Světového poháru.

Takže zbývají sponzoři…

Přesně tak a od nich máme nejvíc prostředků. Spojení těchto tří zdrojů nám umožňuje přípravu na potřebné úrovni. Ze sponzorských peněz Martina v podstatě táhne celý tým. Partnerů máme zásluhou agentury Sport Invest Marketing hodně, těmi největšími jsou Aegon, Metrostav, VZP, VW a Winterfresh.

Český olympijský výbor nedává na přípravu nic?

Martina coby mistryně světa dostane na závěr přípravy určitou částku, která pochopitelně také nic podstatného neřeší.

Zmínil jste se o necelých dvou miliónech pro rychlobruslení. Proč myslíte, že dostává na rozdíl od jiných svazů, mnohem méně úspěšných, tak málo?

To není otázka pro mne, ale pro ty, co peníze rozdělují. Skutečně mi vadí, že některé svazy dostávají desítky miliónů, ale nejsou za nimi žádné viditelné výsledky. V rychlobruslení nemáme ani na almužnu pro trenéry, dělají zadarmo, spoustu věcí si platí. To je nespravedlivé. Peníze by měly být rozdělovány svazům podle výsledků a špičkovým závodníkům by měly pokrývat náklady, včetně trenérů, především svazy. To ostatní by měla být nadstavba. Něčeho jsi dosáhl a to jako sponzor oceňuji, protože i pro mne to je zajímavé. Víc peněz by měli zkrátka dostávat hlavně ti nejlepší.

Hovoří se o rychlobruslařské hale, jaké jsou šance, že ve Velkém Oseku vyroste?

Podle posledních informací je již zajištěn soukromý investor. V dohledné době by měly být dotaženy i záležitosti kolem pozemku a projektu, takže by se ještě letos mohlo začít stavět. Mrzí mě, že jinde se do sportovních akcí vloží stovky miliónů a v případě víceúčelové haly ve Velkém Oseku od toho dává stát ruce pryč a vše zůstává na soukromém investorovi.

Někteří kritici ale tvrdí, že hala nebude využitá…

Jsem přesvědčený, že bude a vydatně. Nejen pro přípravu rychlobruslařů, kteří ušetří za cesty do zahraničí. Bude tam dlouhá i krátká dráha, hala bude využitelná i pro hokej a pro veřejnost. Rychlobruslení určitě zkusí vyznavači in-line bruslí a budeme mít tisíce bruslařů i v zimě. Navíc jsou pořádány mezinárodní soutěže „masters“ v různých věkových kategoriích po pěti letech až do pětaosmdesáti a výše. Mistrem světa se může stát kdokoliv. Vím o spoustě lidí, kteří to chtějí zkusit.

V zahraničí vám nabízeli desítky miliónů. Nelitujete, že jste nabídku nepřijali?

Nemá smysl o tom už mluvit. Je to pryč. Ale upřímně, kdo by nevzal desetinásobnou nabídku toho, co dáme dohromady ze všech zdrojů… Když jsme četli diskuse na internetech, zda máme či nemáme odejít, a viděli tu obrovskou podporu obyčejných lidí, kteří nám fandí a z nichž ti, co mohou, nám jezdí fandit i do zahraničí, rozhodli jsme se zůstat. Mnozí psali, že by nám fandili, i kdybychom jezdili třeba za Kazachstán, který nabízel nejvíc. Nizozemci mají skvělé rychlobruslaře, ale Martina je tam velice populární. Zájem fanoušků po celém světě nás těší. Martinu už poznávají lidé i na ulici.

To bylo rozhodnutí srdce, ale co na to rozum?

Udělali jsme to i s vírou, že se u nás něco stane a rychlobruslení dostane víc peněz, a hlavně přijdou přímo ke špičkovým sportovcům. Věříme, že budeme mít také halu. Svého rozhodnutí nelitujeme i kvůli sponzorům a Dukle. Martina by musela přestat závodit za Česko, takže by nebyla letos ani mistryní světa, ani vítězkou Světového poháru.

Co je Novis Team
Založil ho trenér Petr Novák, který přivedl k rychlobruslení i Martinu Sáblíkovou.
Hlavním sídlem je Vysočina – Žďár nad Sázavou.
Na mezinárodní úrovni už startují junioři a juniorky Milan Sáblík, Zdeněk Haselberger, Pavel Kulma, Andrea Jirků, Karolína Erbanová.
Členové týmu drží celkem sedm seniorských a juniorských světových rekordů.
Novák o Novis Teamu: „Nemám možnost si vybírat talenty, beru, jak já říkám, spadlé haluze. Z nich se snažím dělat mistry světa. A ono se to daří i díky jejich přístupu. Ti mladí podřídili sportu osobní život, protože chtějí vyhrávat. Víc si jako trenér nemůžu přát.“

Reklama