Hlavní obsah

V Barceloně se rozloučili se zesnulým prezidentem MOV Samaranchem

BARCELONA

V Barceloně se dnes rozloučili s bývalým prezidentem Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Juanem Antoniem Samaranchem, jenž v katalánské metropoli ve středu ve věku 89 let zemřel po selhání dýchacího a oběhového sytému.

Foto: David Ramos, ČTK/AP

Růže na olympijské vlajce, která přikryla rakev bývalého prezidenta MOV Juana Antonia Samaranche.

Článek

Tryzna za Samaranche trvala celý den. Vrcholem bylo smuteční shromáždění v barcelonské katedrále za účasti zhruba 300 lidí, včetně krále Juana Carlose, královny Sofíe, současného prezidenta MOV Jacquesa Roggea, obou Samaranchových dětí, všech sedmi vnoučat a dalších příbuzných a osobností.

"Barcelona, Katalánsko a celé Španělsko ztratilo jednoho ze svých synů s největším světovým významem," uvedl španělský král.

Rakev se Samaranchem překrytou vlajkou s pěti kruhy přinesli večer do katedrály slavní španělští sportovci včetně tenisové hvězdy Rafaela Nadala ze sídla regionální vlády Palau de la Generalitat. Tam se přišli v průběhu dne někdejšímu prezidentovi MOV poklonit jeho příbuzní, korunní princ Felipe, princezna Letizia, šéf katalánské vlády José Montilla či Rogge.

Sport druhou rodinou

Samaranchův nástupce ve funkci prohlásil, že zesnulý činovník byl jednou z nejdůležitějších osobností moderních olympijských her. Jeho význam podle Roggea překonal jen zakladatel novodobých olympiád Pierre de Coubertin.

"Děkujeme, Juane Antonio, a šťastnou cestu na věčnost," rozloučil se se Samaranchem princ Felipe. Dcera druhého nejdéle sloužícího šéfa MOV María Teresa připomněla, že sport byl pro jejího otce druhou rodinou. Závěr ceremonie obstarala píseň Amigos para siempre, kterou složil slavný Andrew Lloyd Webber pro olympijské hry 1992 v Samaranchově rodné Barceloně.

Právě poblíž Olympijského stadionu na hoře Montjuic nad městem budou v pátek při obřadu v úzkém rodinném kruhu po zpopelnění uloženy jeho ostatky.

Samaranch, jenž vedl olympijské hnutí v letech 1980-2001 a poté byl čestným prezidentem MOV, zemřel ve středu po poledni na barcelonské klinice Quíron. Tam byl od neděle hospitalizován v kritickém stavu poté, co ho postihla srdeční slabost.

Reklama