Hlavní obsah

Žaludek už se umoudřil, věří před zahájením Světového poháru Sáblíková

Dnes čeká v nizozemském Heerenveenu dvojnásobnou olympijskou vítězku Martinu Sáblíkovou vstup do nového ročníku Světového poháru, který obhajuje. Zkusí si pětistovku, ale hlavním cílem bude sobotní závod na tři kilometry a nedělní patnáctistovka. Pokud ji znovu neskolí zdravotní problémy. V tomto týdnu prodělala žaludeční potíže...

Foto: Petr Horník, Právo

Rychlobruslařka Martina Sáblíková

Článek

V Heerenvenu, kde dnes startuje prvním závodem Světový pohár, vás prý zaskočily zdravotní potíže. Jaký je váš aktuální zdravotní stav?

Tentokrát to nebylo nachlazení ani záda, ale měla jsem žaludeční problémy. Něco jsem snědla. Lepší se to, žaludek se už umoudřil, ale uvidím až bezprostředně před závodem, na co a jak se budu cítit. Dnes mě čeká jedna pětistovka, v sobotu tři kilometry a v neděli patnáctistovka.

Podle výsledků ze závodů v Berlíně jste na začátku sezóny v dobré formě. Mohly ji ohrozit zdravotní potíže?

Doufám, že ne. Opravdu jsem se po příjezdu do Heerenveenu cítila velmi dobře. Forma vypadá slibně, ale u mne je důležitý zdravotní stav. Pokud budu fit, věřím si.

Jak se vám jeví soupeřky?

Zatím jsem je moc nesledovala, ale těším se na ně. Věřím, že ony na mne také. Uvidíme se při závodě. S těmi největšími na dlouhé tratě se ale uvidím až v sobotu.

V minulé sezóně jste vyhrála, co se dalo, včetně olympiády, světového i evropského šampionátu a Světového poháru. Nevezmete nadcházející sezónu trochu oddechově?

Není olympiáda, takže tlak nebude tak velký, ale úplně oddechově ji vzít nemohu. Pokud budu zdravotně v pořádku, chtěla bych v každém závodě bojovat o stupně vítězů.

Cítíte před startem nervozitu?

Nijak mimořádnou, přeci jenom už mám něco za sebou. Spíš to je očekávání, co bude.

Dělá vám problémy změna pravidel, kdy nemůžete přešlapovat do vedlejší dráhy?

Musím na to při závodě myslet. Zejména při výjezdech ze zatáček, kdy první krok směřoval do vedlejší dráhy. Přešlapovala jsem dost často. Otázkou je, co rozhodčí za přešlap považují a co ne. V tom jsou nejednotní.

Proti novému pravidlu se postavila drtivá většina zemí a závodníků. Šla byste případně do stávky, kdyby se nenašlo řešení, co se může a co ne?

To by mělo smysl jen tehdy, kdyby odmítla startovat celá Evropa a přidaly se i rychlobruslařsky velké země z ostatních kontinentů. Pokud se Evropa, která má největší sílu, nesjednotí, pak by to nevedlo k ničemu. Ve čtvrtek nám šéf technické komise ISU vysvětloval, že změny pravidel schválil kongres a vlak přes to teď nejede. Slíbil, že naši petici předá dál, ale v nějakou změnu moc nevěřím. Uvidíme. Teď se koncentruji na závody.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.