Hlavní obsah

V Ústí nad Labem startuje tradiční boxerský turnaj s řadou velkých jmen

ÚSTÍ NAD LABEM

Více než stovka boxerů z 23 zemí světa se v těchto dnech sjíždí na sever České republiky, aby se představila na tradiční Velké ceně Ústí nad Labem. Jeden z prestižních evropských turnajů slaví letos už 42. ročník a organizátoři věří, že opět nabídne atraktivní souboje v ringu. A že mezi nejlepší se prosadí i někteří z českých borců. Turnaj startuje už ve středu.

Článek

Velká cena Ústí nad Labem má ve světě dobrý zvuk, organizátoři dokonce museli některé výpravy odmítat. "Nedávno jsme byli pochváleni i Evropskou asociací. Díky dobré pověsti turnaje je pro nás pak snazší jednat o účasti velkých jmen. Pomáhají nám i dobré kontakty, turnaj se v podstatě připravuje po celý rok," řekl na pondělní tiskové konferenci prezident České boxerské asociace Svatopluk Žáček.

Ten si zároveň postěžoval, že se nepodařilo dostat do Ústí tradičně kvalitní kubánskou výpravu. "Bohužel už do Evropy moc nejezdí, teď tu mají na programu snad jen dva turnaje a ten náš se jim bohužel do programu nehodil. Znovu jsme lákali i Američany, jenže ti se připravovali na Panamerické hry či něco podobného," zalitoval Žáček.

I tak se ale fanoušci boxu určitě mají na co těšit. Nakonec se v Ústí představí 79 mužů a 34 žen - dva medailisté z olympijských her, devět držitelů medailí z mistrovství světa, a čtyři mistryně světa. Turnaj potrvá čtyři dny, jen v první den uvidí diváci šest hodin boxu. Finálové zápasy budou k vidění ze záznamu na ČT4. "Celá organizace turnaje vyjde tak na milión korun," prozrazuje Žáček.

Velká cena Ústí nad Labem je zároveň i důležitou prověrkou české reprezentace před červnovým mistrovství Evropy v Turecku (16.-26. června v Ankaře) a následným světovým šampionátem v Baku. Z českých boxerů by se měl v Ústí předvést především Zdeněk Chládek v kategorii do 64 kilogramů, který by pátým vítězstvím na turnaji vyrovnal nejlepší borce historie Němečka a Rafaela.

"Určitě má na to vyhrát znovu, ale záleží na spoustě věcí. Jaký bude mít los, jak se bude cítit, a tak dále, je to ošemetný. Navíc je na něj vyvíjený velký tlak, hodně se od něj očekává. Ale je to box, stát se může cokoliv," zůstává opatrný kondiční trenér reprezentace Lukáš Konečný. Mimochodem - ostřílený profesionál vyhrál v minulosti ústecký podnik třikrát.

Reklama