Hlavní obsah

Hlaváčková vyhrála a vzápětí mohla v cíli chovat syna

ATÉNY

Radost i s nejbližšími si mohla vychutnávat plavkyně Běla Hlaváčková. Sotva v bazénu vítězně dokončila znakařskou padesátku a vysoukala se na břeh, měla v náruči maličkého Honzíka, který se jí ani ne před půl rokem narodil. A s manželem si ho přivezla i na aténskou paralympiádu. Všechno zvládli. Žádné velké problémy jí Honzík nepřidělával.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Běla Hlaváčková

Článek

"Před závodem mě nechal vyspat, probudila jsem se sama, skoro jsem se až bála, jestli dýchá," usmívala se závodnice z východočeské Malé Čermné po ceremoniálu, při němž dostala zlatou medaili. A už se těšila na malého, který na to pro něj podivné hemžení shlížel už odkudsi zpod střechy krytého bazénu Aquatic centra s tatínkem a příznivci úspěšné plavkyně.

A také výjimečné. S maličkým potomkem vyráží na vrcholnou sportovní událost málokdo. "Hrozně moc děkuju všem, kteří mi tohle pomohli zorganizovat," pravila. S potomkem a manželem nemůžou setrvávat ve vesnici pro sportovce. Přechodným sídlem se jim stal hotel. "A všechno klape," libovala si osmadvacetiletá závodnice.

Stvrdila tabulkové postavení nejlepší světové závodnice i přesvědčivý výsledek z rozplavby. Jen nepatrně Francouzka Hessová v závěru snižovala bezpečný náskok české soupeřky. "Mám potíže s nohama, bylo toho dost," oddechla si Hlaváčková, že zlato v její nejsilnější disciplíně jí neuniklo.

"Znak je pro mě hlavní vzhledem k mému postižení, ta poloha mi vyhovuje i při rehabilitaci. Ale plavala jsem ji i před tím, než jsem se dostala mezi postižené," vysvětlovala plavkyně, která se mimo bazén pohybuje na vozíku. Už pět let od operace páteře.

Gratulace po triumfu sbírala od všech z okolí. "Doma to ale ještě nevědí, na dálku děkuju svému trenérovi Romanovi," pokračovala spokojeně.

V Aténách už má za sebou dva starty proměněné kromě včerejšího vítězství i v pátou pozici na stovce volným způsobem. Teď ještě poplave tři další disciplíny. "Už to bude víc v klidu, můžu si to všechno užít, třeba i s tím, kolik tady chodí diváků, na plné tribuny z domácích závodů zvyklá nejsem. Ale ve vodě fandění stejně moc nevnímám," dodala.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.