Hlavní obsah

Konečný zaútočí na historický titul mistra světa, v cestě mu stojí Rus Bajsangurov

Kyjev

Po téměř šesti měsících se může profesionální boxer Lukáš Konečný dočkat titulu plnohodnotného šampióna v lehké střední váhové kategorii organizace WBO. Českého bijce čeká v sobotu večer v ukrajinském Kyjevě duel s Rusem Zaurbekem Bajsangurovem, který je v takřka domácím prostředí favoritem. Utkání vysílá od 20 hodin TV Fanda, podrobnou online reportáž sledujte na Sport.cz.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Český boxer Lukáš Konečný (vlevo) a Rus Zaurbek Bajsangurov před vzájemným sobotním utkáním.

Článek

Konečný se v dubnu v Brně stal takzvaným prozatímním šampiónem, když v rodném Brně porazil Francouze Salima Larbiho. Nyní ho čeká duel s Bajsangurovem, jenž má úzké vazby na oba bratry Kličkovi. Sedmadvacetiletý Rus má v ringu bilanci 26 výher a jedné porážky, o sedm let starší Konečný si z toho těžkou hlavu nedělá.

Chce ho srazit před limitem

"Věřím, že se mi to podaří. Jsem výborně připravený," řekl český boxer před pondělním odletem do ukrajinské metropole. "Viděl jsem Bajsangurovi zápasy a věřím, že jsem schopen porazit ho i před limitem," uvedl Konečný.

Brněnský rodák se připravuje i na variantu, že se bude boxovat všech dvanáct kol. "Favorit nejsem, šance vidím tak padesát na padesát. Jsem hostující boxer, takže když to bude vyrovnané, nevyhraju. To je mi jasné. Dobře si uvědomuju, že budu muset být ten, kdo pracuje. Když budou kola vyrovnaná, budu se muset s blížícím se koncem tlačit do útoku," prohlásil Konečný.

"Venku boxuju lépe takticky"

Jak se boxuje proti domácímu favoritovi, si vyzkoušel před dvěma lety v září v Birminghamu, kde knokautoval Matthewa Halla. "Tam jsem od začátku cítil, že nevydrží nastolené tempo. I teď se budu snažit přidávat a zkusím ho rozdrtit. V hlavě budu mít, že je potřeba vyhrát před limitem," uvedl Konečný, jenž v profiringu vyhrál 48 z 51 zápasů. Třiadvacetkrát se mu podařilo ukončit duel před limitem. "Výhodou by mělo být, že ze zkušenosti vím, že venku boxuju lépe takticky. Doma jsem více vyhecovaný," řekl.

Konečný věří, že i po sobotě bude platit, že ještě nikdy nebyl počítán a neskončil na zemi. Mezi amatéry ani profesionály. "Kolikrát si říkám, jak je to možné. I když proti Colasovi to bylo o chlup," připomněl svůj více než tři roky starý souboj s Jimmym Colasem z Francie o evropský titul v Brandenburgu, který nakonec vyhrál na body. "Myslím si, že málokdo může počítat, že Bajsangurov vyhraje před limitem," podotkl.

Člen německého týmu SES manažera Ulfa Steinfortha již jednou o titul mistra světa boxoval, v dubnu 2008 v Drážďanech sporně prohrál s Ukrajincem Sergejem Dzinzirukem. "Bajsangurov je výškově podobný boxer, jen chce jít dopředu. Do výměn. Má ale nějaké mezery v krytu a nemuselo by být složité jej zasahovat. Bude důležité, kdo druhému vnutí svůj styl," řekl Konečný.

Svého soka již varoval

Svého soka již veřejně varoval, že pokud bude boxovat jako v posledním duelu proti Michelu Sorovi z Francie, prohraje Rus před limitem. "Se Sorem jsem sparoval před svým posledním zápasem a poté, co jsem viděl Bajsangurova, jak s ním boxuje, dokázal jsem si spojit nitky," tvrdil Konečný. Ruský boxer ale uvedl, že tentokrát je připraven mnohem lépe. Na jeho posledním vystoupení se prý podepsaly předešlé zdravotní problémy.

Reklama