Hlavní obsah

Sama to nechápu, řekla po titulu věčně zraněná Chocová

Chartres

Podle Petry Chocové nemá plavání logiku. Letošní mistryně Evropy v dlouhém a čerstvě i v krátkém bazénu na trati 50 metrů prsa podstoupila v předchozích třech letech tři operace ramen, poslední půlrok se potýká se zánětem v lokti, omezila trénink a snížila jeho intenzitu. Přesto prožívá životní sezónu.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Plavkyně Petra Chocová (vpravo) vyhrála na mistrovství Evropy v krátkém bazénu ve francouzském Chartres závod na 50 metrů prsa.

Článek

Letos dokázala zlepšit vlastní český rekord na nejkratší prsařské trati v pětadvacetimetrovém bazénu o neuvěřitelných 86 setin sekundy, z toho ve čtvrtek ve Francii o 57 setin. Vítězný výkon 30,02 sekundy předvedla i v semifinále. A to nemá krátký bazén ráda, protože není silná na startu a neumí pořádně obrátky. "Sama tomu nerozumím," prohlásila v rozhovoru pro ČTK Chocová.

Na této neolympijské trati letos Chocovou nikdo neporazil. Také v létě v Debrecínu byla nejrychlejší v rozplavbě i semifinále. "Plno lidí čekalo, že vyhraju, ale já jsem se jim vysmívala, protože jsem věděla, že obrátky na krátkém bazénu nezvládám," podotkla Chocová. "I proto tomu ještě teď pořádně nevěřím. Nevím, co mám odpovídat, mám strašnou radost," řekla.

Přitom se jí závod nepovedl. Start špatný, obrátka nevydařená. V druhé polovině ale přepnula na vyšší obrátky. "Start povedený určitě nebyl, obrátka hrozná a dohmat se taky nevyvedl. Všechno bylo špatně, ale i tak to vyšlo. Po obrátce jsem dala do hlavy impulz, že plavu o medaili, a tělo poslechlo," popsala průběh finále.

Chocová sama neví, kde se v ní vzalo takové zlepšení. Hlavně proto, že se stále potýká se zdravotními problémy, že omezuje trénink. I proto se začala soustřeďovat na nejkratší trať. "Je to možná tím, že stárnu, už jsem tady byla nejstarší prsařka," usmívala se šestadvacetiletá plavkyně.

Chocová: Na letošní sezóně má velký podíl Jaroslav Strnad

Když nedávno při Velké ceně Brna vytvořila český rekord, tušila, že má rezervu. I proto, že v tamním bazénu nebyly závodní bloky. "Věřila jsem si na čas kolem 30,30 sekundy. Ale když jsem viděla ten semifinálový výkon, tak jsem to nechápala," uvedla.

Přitom Chocová si letos prošla i změnou trenéra. Od dlouholetého kouče z USK Praha Jaroslava Strnada se vrátila ke svému otci do rodné České Lípy, kam se totiž ze Slovenska přestěhoval i její přítel. "Na letošní sezóně má velký podíl pan Strnad. Je to určitě jeho práce, s taťkou jsme se snažili trénovat hlavně obrátky," prozradila.

Teď ji nemrzí, že neprolomila magickou hranici 30 sekund. "Teď absolutně ne, ten výkon je pro mě nepředstavitelný," ujistila. "Ale je možné, že zítra se mi to rozleží v hlavě," přemítala. "Třeba se to povede za tři týdny," připomněla mistrovství světa v krátkém bazénu v Istanbulu.

Po olympijských hrách v Londýně, kde na stometrové trati nepostoupila do semifinále, chtěla skončit s kariérou. Nechala se přemluvit, že dokončí letošní sezónu, a nyní má splněné nominační kritérium i na mistrovství světa v příštím roce v Barceloně. "Tak si to holt ještě protáhnu," řekla.

V Chartres ji čekají ještě starty na 100 a 200 metrů prsa. "Pokud budu mít síly, chci ještě na stovce zabojovat o medaili," dodala.

Reklama

Související témata: