Hlavní obsah

Sedmé vítězství nejvíc bolelo, přiznala Sáblíková

Heerenveen/Praha

V pětadvaceti letech Martina Sáblíková posedmé v řadě vyhrála Světový pohár na dlouhých tratích. V sobotu ji k tomu ve finále na oválu v Heerenveenu stačilo šesté místo. „Tohle vítězství nejvíc bolelo,“ přiznala v rozhovoru pro Sport.cz a Právo česká ledová královna.

Foto: Právo

Spokojenost. Martina Sáblíková i Petr Novák se radují, znovu se jim podařilo ovládnout SP na dlouhých tratích.

Článek

Posedmé jste triumfovala ve Světovém poháru. Cítíte spokojenost nebo už ten pocit zevšedněl?

Ten nezevšední nikdy. Pocity mám samozřejmě příjemné, ale trochu je kazí to šesté místo v dnešním závodě.

Ozvala se záda?

V zádech to tentokrát nebylo.

V čem tedy?

Neumím to přesně vyjádřit. I když jsem jela na maximum, prostě dnes to nebylo ono. Soupeřky podaly fantastický výkon, já s tím svým nemohu být úplně spokojená.

Poznala jste už v závodě, že nedopadne podle vašich představ?

Když mi trenér Petr Novák hlásil po prvním a druhém kole mezičasy, tušila jsem, že výsledek nebude tak dobrý a cítila jsem, že přes veškeré úsilí mi to dneska prostě nejede.

Takže jste si hlídala už jen Beckertovou, která k vám byla bodově nejblíž?

Nebylo to jen o ní. V případě velmi špatného výkonu mě mohly ohrozit i Pechsteinová s Valkenburgovou. To jsem pochopitelně nechtěla dopustit.

Kam byste tohle celkové vítězství ve Světovém poháru mezi těmi sedmi zařadila?

Každé má svojí hodnotu, nedělám mezi nimi rozdíly, ale vzhledem k letošním zdravotním problémům bych to letošní nazvala jako nejbolestivější.

Problémy se zády vám vzaly pár dobrých výsledků. Jak jste s ní vlastně spokojená?

Právě vzhledem k těm výsledkům jsem velmi spokojená, i když jsem neobhájila titul mistryně Evropy ve víceboji a nemohla startovat na světovém vícebojařském šampionátu. Také sobotní šesté místo na trojce patří k nejhorším umístěním na dlouhých tratích a mnoho let dozadu. Ale beru ten dnešní triumf s pokorou.

Pojedete nedělní patnáctistovku kvůli Grand Cupu, což je pohár za nejlepší bodový součet?

Rozhodneme se opravdu na poslední chvíli. Do tohoto poháru se počítá pět nejlepších míst a já jsem dojela v sobotu šestá, takže nemám ani bod. Tím pádem nemám šanci, protože jsem vedla jen o dva body. Abych pravdu řekla, pokud trenér řekne, patnáctistovku pojedu, záda ji vydrží, ale vysloveně ji nemusím.

Už na vás čeká poslední vrchol. Mistrovství světa na jednotlivých tratích. Jak se na něj chystáte?

Šampionát v Soči je pro nás velmi důležitý nejen kvůli medailím, ale za rok se na tomto oválu pojede olympiáda a tohle je první příležitost, jak se s oválem seznámit. Moc dalších nebude. My letíme už v pondělí do ruské Kolomny, kde budeme trénovat, ale hlavně se srovnávat s časovým posunem. Do Soči poletíme až příští neděli, protože se tam smí trénovat až od pondělka. Ve čtvrtek pak startuje světový šampionát.

Reklama