Hlavní obsah

Januš legendou. Získal stou velkou medaili

Arnhem/Praha

Mezi největší legendy sportovní střelby vstoupil ve středu dvaačtyřicetiletý Miroslav Januš z plzeňské Dukly. Získal totiž jako první v historii stou medaili z velkých závodů, mezi které jsou považovány olympijské hry, světové a kontinentální šampionáty. Januš byl členem družstva, které na vzduchovkovém ME v Arnhemu vybojovalo stříbrné medaile v disciplíně běžící terč na 30 + 30 ran. Společně s Janušem v něm stříleli ještě Bedřich Jonáš a Josef Nikl.

Foto: Karel Felt, Právo

Miroslav Januš na archivním snímku z ME v Bělehradě.

Článek

„Už jsem chtěl se střílením skončit. V plzeňské Dukle mi ale nabídli pokračování ve spojení s trenéřinou. Bedřich (Jonáš) i Josef (Nikl) odešli. Přiznám se, že stá medaile pro mne byla velkou motivací,“ řekl Miroslav Januš, co do počtu medailí nejlepší střelec světové historie. Ze seniorských soutěží má na svém kontě 41 zlatých, 27 stříbrných a 32 bronzových.

„Běžící terč není olympijskou disciplínou. Léta žil především díky Dukle. Nakonec jsme museli tříčlenný tým rozpustit. Bedřich Jonáš dojíždí z Písku na soustředění a Josef Nikl si našel civilní povolání. Netrénuje. Když jsme dostali nabídku na šampionátu v Arnhemu startovat, přemluvili jsme ho, aby jel, i když bylo jasné, že nenastřílí tolik, co dřív. Nakonec pomohl týmu ke stříbru, protože ve střelbě platí, že družstvo dělá ten třetí,“ říkal spokojený velitel plzeňské Dukly a úspěšný trenér běžícího terče Bohumír Pokorný.

Zlaté juniorky

Januš dosáhl 573 bodů a jediný mu chyběl k postupu do čtyřčlenného souboje o medaile. V pomalých bězích byl nejlepší ze všech, rychlé mu nevyšly. O dva body méně nastřílel Jonáš, Nikl dosáhl 558 bodů. Týmu pak dva chyběly ke zlatu, což ale nikoho nemrzelo. „Je zázrak, že jsme vůbec dali dohromady družstvo,“ konstatoval Januš.

Nejcennější medaili získalo družstvo juniorek ve vzduchové pušce ve složení Lucie Brázdová, Lucie Dudová a Nikola Foistová. Brázdová postoupila výsledkem 415,23 bodu jako druhá do finále, v němž ale nakonec obsadila pátou příčku. Dudové chyběla k elitní osmičce jediná desetina bodu. Foistová se 411 body uzavřela druhou desítku.

Reklama