Hlavní obsah

Dopingové případy na OH v Riu bude řešit zvláštní komise CAS

Lausanne

Na olympijských hrách v Riu de Janeiro už nebude pozitivní dopingové testy řešit disciplinární komise Mezinárodního olympijského výboru jako dosud. Na starosti je bude mít zvláštní komise Sportovního arbitrážního soudu (CAS). Podle agentury AP o tom rozhodl výkonný výbor MOV.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Poslední dopingovou hříšnicí byla Abeba Aregawiová ze Švédska.

Článek

Cílem tohoto kroku je dosáhnout větší nezávislosti při řešení dopingových případů. Arbitři z CAS povedou slyšení s přistiženými sportovci a budou rozhodovat o trestech. Případná odvolání půjdou k jiné sekci Sportovního arbitrážního soudu, který vznikl v roce 1984 z iniciativy MOV a je poslední instancí při řešení sportovních sporů.

Jde o součást plánu předsedy MOV Thomase Bacha zdůvěryhodnit boj proti dopingu tím, že se zabrání případným střetům zájmů. Německý funkcionář chce, aby v budoucnu všechny dopingové kauzy řešil CAS a nikoli jednotlivé sportovní federace.

Provádění dopingových kontrol by zase měla mít na starosti výhradně Světová antidopingová agentura, která se momentálně tímto návrhem zabývá a zjišťuje, jak zabezpečit financování.

Reklama

Související témata: