Hlavní obsah

Ruské a kanadské kořeny se spojily pod českou vlajkou. Nadějný pár sní o olympiádě

Praha

Dlouhá léta mohli čeští fanoušci v medailových bojích na velkých krasobruslařských šampionátech fandit jen mužům, ať už to byl Tomáš Verner či Michal Březina. Teď se českému krasobruslení rýsuje slibná budoucnost i v párovém bruslení. Vedle úřadujících juniorských mistrů světa ve sportovních dvojicich Anny Duškové s Martinem Bidařem míří za slibnou budoucnosti i taneční pár Nicole Kuzmichová, Alexandr Sinicyn.

Foto: archiv

Talentovaný taneční pár Nicole Kuzmichová, Alexandr Sinicyn.

Článek

Při juniorském světovém šampionátu v maďarském Debrecínu už se blýskli jedenáctým místem ve výrazném osobním maximu. A chtějí ještě výš – na zimní olympijské hry. „Ale bude to mimořádně náročné, protože konkurence ve světě je obrovská,“ uvědomuje si Sinicyn.

Se svojí partnerkou bruslí dva roky, každý má přitom kořeny v jiném koutu světa, což v dnešním krasobruslení zdaleka není výjimkou.

Sinicyn je synem bývalých reprezentantů Sovětského svazu Natalie Karamyševové a Rostislava Sinicyna, renomovaného choreografa, s nímž spolupracoval i Verner. Alexandr už se narodil před dvaceti lety v Praze, do roku 2013 bruslil s Janou Čejkovou.

Po maturitě do Toronta

Po rozpadu páru ale nemohl najít novou partnerku, a tak se musel poohlédnout v zahraničí. Kanadská trenérka Carol Laneová, dobrá známá jeho otce Rostislava, přišla s nápadem: Zkus jezdit s Nicole Kuzmichovou.

Drobná rodačka z Toronta, která už měla zkušenosti z juniorského mistrovství světa, byla zrovna také bez tanečního partnera. A hned první testovací jízdy naznačily, že by si pár mohl sedět. Sinicyn kvůli maturitě sezónu 2013/14 vypustil, ale když získal možnost studovat na univerzitě v Torontu, zrodil se nový taneční pár s českou vlajkou u jména.

Ještě v příští sezóně můžou závodit v juniorské kategorii, ale v plánu mají i několik startů mezi dospělými. „Výsledek z Debrecínu je hodně namotivoval, chtějí na sobě tvrdě pracovat, aby se příští rok dostali ještě výš,“ říká Rostislav Sinicyn.

Potřebují český pas

Nadále se budou chystat pod vedením Carole Laneové v Torontu, kde na podzim začala studovat už i osmnáctiletá Nicole. „Dvě sezóny, co spolu jezdí, jsou tam vlastně celoročně,“ říká Rostislav Sinicyn.

Denní plán mají nabitý: bruslení na ledě, balet, fitness, společenský tanec. Nákladný pobyt financují díky svým rodičům, výraznou pomocí je také příspěvek Českého krasobruslařského svazu.

Laneová v Torontu vedla i v současnosti nejlepší český taneční pár mezi dospělými, shodou okolností rovněž česko-kanadský – Michal Češka, Cortney Mansourová. Obě dvojice touží po startu na olympijských hrách, ideálně už za dva roky v korejském Pchjongčchangu. Kromě sportovní výkonnosti je ale v případě partnerek nezbytnou podmínkou zisk českého občanství.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.