Hlavní obsah

Trpká aféra? Kdepak, legendu motivuje tým i těžce nemocná máma

Praha

V Bostonu a jeho okolí, kde sídlí tým New England Patriots, je modlou, ve zbytku Spojených států amerických by se našlo hodně fanoušků amerického fotbalu, kteří k němu takové sympatie nechovají. Oba tábory se ale shodnou, že quarterback Tom Brady je jednou z nejvýraznějších osobností NFL. Svůj zápis do historie může ještě zvýraznit v 51. ročníku finále soutěže neboli Super Bowlu, který začíná v Houstonu po půlnoci z neděle na pondělí (živě na Sport 2). Soupeřem Patriots bude tým Atlanta Falcons.

Foto: Profimedia.cz

Quarterback Tom Brady z New England Patriots na tiskové konferenci před Super Bowlem.

Článek

Favorita duelu není složité najít, vždyť Brady nastoupí už v sedmém Super Bowlu (z toho čtyři vyhrál), zatímco Atlanta si nejsledovanější sportovní událost v zámoří vyzkoušela jen jednou, neúspěšně před devatenácti lety.

O podvodu prý věděl

Brady je symbolem klubovém věrnosti. Patriots ho draftovali v šestém kole v roce 2000, a tím začaly jejich zlaté časy. V čele s takřka bezchybným quarterbackem, který překonával jeden rekord soutěže za druhým, se stali nejúspěšnějším týmem od přelomu století.

Jenže letošní sezónu začal Brady na tribuně, kde strávil čtyři zápasy. Na vině nebylo zranění, či snad dokonce pokles výkonnosti, ale trest za více než rok se vlekoucí aféru z play off 2015.

V konferenčním finále totiž při svých útocích hráli Patriots s podhuštěnými míči, čímž získali výhodu, a podle vyšetřovací komise o podvodu Brady musel minimálně vědět. Nad ziskem jeho čtvrtého prstenu pro vítěze NFL se tak vznášel oblak rozpaků.

Neohlíží se

Teď má devětatřicetiletý quarterback, jehož manželkou je bývalá brazilská topmodelka Gisele Bündchenová, možnost dosáhnout na triumf, aniž by komukoliv dal důvod k pochybám. „Ale to pro mě není motivace, nic z toho, co se stalo v minulosti, nám vyhrát nepomůže. Pro mě jsou dostatečnou motivací spoluhráči,“ odrážel dotazy.

Dalším hnacím motorem pro něj bude přítomnost vážně nemocné matky Galynn, která od lékařů dostala svolení do Houstonu letět.

Super Bowl tradičně v USA sleduje přes sto miliónů diváků, ceny vstupenek atakují až 6000 dolarů. O poločasovou show se letos postará zpěvačka Lady Gaga.

Který tým vyhraje letošní Super Bowl?
New England Patriots
70,8 %
Atlanta Falcons
29,2 %
Celkem hlasovalo 421 čtenářů.

Reklama