Hlavní obsah

Dvojnásobná mistryně světa Medveděvová nebude ve finále GP

Moskva

Dvojnásobná mistryně světa Jevgenija Medveděvová kvůli zlomenině zánártní kůstky na pravé noze vynechá finále krasobruslařské Grand Prix, které se uskuteční příští týden v japonské Nagoji a bude posledním měřením sil světové špičky před olympiádou v Pchjončchangu. Mezi nejlepšími šesti krasobruslařkami prestižního seriálu ji nahradí vicemistryně světa z roku 2015 Japonka Satoko Mijaharaová.

Foto: Jean-yves Ahern, Reuters

Kaori Sakamotová z Japonska při volném programu.

Článek

Osmnáctiletá Medveděvová, která už dva roky neprohrála, bolest v noze poprvé pocítila před říjnovou soutěží Grand Prix v Moskvě. Navzdory tomu tamní Rostelecom Cup vyhrála. Před druhým startem v Grand Prix se léčila a cítila zlepšení, ale po krátkém programu v Japonsku se stav její nohy opět zhoršil a volnou jízdu 11. listopadu absolvovala pod silnými léky proti bolesti. Znovu vyhrála a kvalifikovala se do finále Grand Prix, ale po návratu do Moskvy dostala na zraněnou nohu sádru.

Odstoupení z finále Grand Prix jí poskytne více času na léčení před mistrovstvím Ruska, které se uskuteční od 21. do 24. prosince. Bude důležitým kritériem pro sestavování výběru na ZOH v Pchjončchangu. Mezi ženami je v Rusku obrovská konkurence. O tři místa na olympiádě budou usilovat také dvojnásobná vicemistryně Evropy Jelena Radionovová nebo mladé naděje Alina Zagitovová, Maria Sotskovová a Polina Curská, kterým se daří v seriálu Grand Prix.

Medveděvová je velkou favoritkou olympijské soutěže. O šanci na úspěch ji ale může připravit případný zákaz startu ruských sportovců v Pchjongčchangu, který hrozí kvůli dopingovým podvodům na hrách v Soči. Mezinárodní olympijský výbor verdikt vynese v úterý 5. prosince.

Reklama