Hlavní obsah

SPECIÁL 2017: Slavící Koukalová, první Plíšková. Český sport ale zažil také velký smutek

Praha

Rok, který si užili hlavně fanoušci biatlonu. Gabriela Koukalová začala skvěle a skončila jako nejlepší český sportovec za rok 2017. Karolína Plíšková se stala první českou jedničkou žebříčku, ostře sledovaný byl návrat Petry Kvitové po operaci. Připomeňte si všechny důležité okamžiky i úspěchy v ročence, kterou tradičně sestavila redakce Sport.cz.

Foto: Sport.cz

Speciál 2017

Článek

Na začátku roku vstoupila v Oberhofu Koukalová do sprintu. Jedničku měla na dresu a stejná číslovka byla nakonec i na výsledkové tabuli v cíli! Konec měsíce patřil rychlým nožům, Martina Sáblíková vyhrála pojedenácté v kariéře Světový pohár.

Sportovní ročenku najdete zde: special.sport.cz.

Český skokan na lyžích Viktor Polášek se stal juniorským mistrem světa, tak odstartoval únor v českých barvách. Hořký úspěch zažili hokejisté Sparty, padli ve finále Ligy mistrů s Frölundou. Opět se hlásila Koukalová. Při závodě na 7,5 km se stala poprvé v kariéře mistryní světa. „Gábina ukázala, že je superzávoďák," řekl šéftrenér české reprezentace Ondřej Rybář.

O den později slavila i Sáblíková, další světové zlato. Radost vystřídal hokejový smutek - zemřel Josef Augusta.

Kometa slavila po 51 letech

V březnu slavila atletika sedm českých medailí na halovém ME v čele se zlatým Maslákem. Fotbalovou Spartu převzal po rychlém jednání trenér Petr Rada. Dva dny poté se snowboardistka Ester Ledecká stala mistryní světa v obřím slalomu. Poslední den v březnu přinesl novinku, Patrik Eliáš skončil po 20 sezónách v NHL.

Sportovní euforie propukla v dubnu v Brně, Kometa slavila extraligový titul po 51 letech. Ve fotbale přišla děsivá zpráva. František Rajtoral spáchal sebevraždu.

V květnu započalo dlouhé nejisté období v českém fotbalu, policie zadržela předsedu v sídle Fotbalové asociace ČR na Strahově, odvezla si šéfa asociace Miroslava Peltu.

Červen už roky patří Nadalovi. Famózní tenista ve finále smetl Wawrinku a v Paříži slavil rekordní desátý titul. Pittsburgh vyhrál na ledě Nashvillu a obhájil Stanley Cup. Kvitová ozdobila návrat na výsluní dvacátým titulem na okruhu WTA.

Červenec přinesl velkou fotbalovou změnu. Wayne Rooney po 13 letech opustil Manchester United a vrátil se Evertonu.

Plíšková se stala světovou jedničkou

17. července Karolína Plíšková pokořila milník. Jako první Češka oficiálně usedla ve dvouhře na tenisový trůn.

V srpnu došlo na velké atletické loučení. Sprinter Usain Bolt ukončil kariéru, v Londýně zářili čeští oštěpaři: zlatá Špotáková, stříbrný Vadlejch, bronzový Frydrych. Za téměř miliardu korun přestoupil Patrik Schick ze Sampdorie Janov do AS Řím.

V září přišla definitiva. Sbohem Rusko, fotbalisté pohřbili postup na mistrovství světa. Nad českým Titanikem se v Belfastu zavřela voda.

První říjen přinesl jedno velké vítězství. Famózní Václav Milík! Česko se po 21 letech dočkalo triumfu na Zlaté přilbě. Den poté se hokejový svět dozvěděl, že Jaromír Jágr bude pokračovat v NHL, upsal se Calgary.

Naopak konec oznámil Radek Štěpánek. Daviscupový hrdina se v slzách rozloučil s kariérou. Za týden zemřela wimbledonská vítězka Jana Novotná.

Fotbal má nového předsedu

Prosinec začal ranou pro ruský sport. Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru potvrdil vyloučení ruské výpravy z olympiády v Pchjongčchangu.

V prosinci český fotbal získal konečně nového předsedu, stal se jim Martin Malík. Pár dnů poté přišlo loučení. „Končím, už nemám, co nabídnout," oznámil Tomáš Rosický. Poslední zprávou je nový český sportovec roku, tím nejlepším za uplynulých dvanáct měsíců se stala biatlonistka Koukalová. Večer 21. prosince slavila, ale stále není jistá její účast na olympiádě. Pojede, nepojede? To už se bude psát v ročence za rok 2018.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.