Hlavní obsah

Federer: Nehrál jsem špatně, o to víc mě porážka mrzí

PAŘÍŽ

Švýcarský tenista Roger Federer věděl, že na grandslamových turnajích nebude sérii postupů do semifinále protahovat do nekonečna, úterní porážka od Robina Söderlinga ve čtvrtfinále Roland Garros jej ale velmi mrzela.

Foto: Regis Duvignau , Reuters

Smutný Roger Federer na tiskovce po prohraném zápase.

Článek

Podle svého názoru totiž neodehrál špatný zápas, přesto po šesti letech skončila jeho rekordní šňůra 23 semifinálových účastí na turnajích "velké čtyřky" za sebou.

"Podle mě jsem nehrál špatně, o to těžší je přijmout fakt, že jsem vypadl. Cítil jsem, že hraju dobře a že mohu dokázat titul obhájit. Dnes to ale nestačilo," uvedl Federer na tiskové konferenci po zápase, který Söderling vyhrál 3:6, 6:3, 7:5 a 6:4. Švéd v semifinále vyzve českého reprezentanta Tomáše Berdycha.

Může přijít o post jedničky

Federer skončil před branami semifinále poprvé od French Open 2004, kde ho tehdy ve 3. kole vyřadil Brazilec Gustavo Kuerten. "Každá série jednou skončí. Doufáte, že se tak nestane, ale ono to přijde. Teď mám alespoň sérii postupů do čtvrtfinále, tak alespoň něco," snažil se Federer najít pozitivum na porážce, která znamená, že Švýcar neobhájí body za loňský triumf na turnaji a dokonce může přijít o post světové jedničky. A to v případě, že Španěl Rafael Nadal splní úlohu hlavního favorita a na pařížské antuce vyhraje.

Federer měl přitom zápas dobře rozehraný. Ve třetím setu vedl 5:4 a 30:0 a sahal po vedení 2:1 na sady. Jenže nejprve poslal míček do autu, následně Söderlingovi pomohl při voleji rám rakety. Švéd srovnal na 5:5, získal i set a směřoval za premiérovým vítězstvím nad Federerem ze 13 vzájemných zápasů. Zvláště když kurt byl po dešti, který zápas v polovině přerušil, výrazně promáčený a míčky z Federerovy rakety nelétaly tak rychle jako obvykle.

"Podmínky byly zhoršené pro nás oba. Nechci se na to vymlouvat. Je ale pravda, že to nelétalo tak rychle," uvedl Federer. "Každopádně Söderling hrál skvěle, agresivně a lépe se vyrovnal se zhoršenými podmínkami. Poté, co jsme se vrátili po dešti na kurty, hrál opravdu dobře," dodal.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.