Hlavní obsah

Australská agentura zbavila Thorpeho obvinění z dopingu

MELBOURNE

Australská antidopingová agentura ASADA zbavila bývalého slavného plavce Iana Thorpea obvinění z dopingu. Pětinásobného olympijského vítěze vyšetřovala ASADA poté, co se dostalo na veřejnost, že měl loni v květnu dva pozitivní testy na zvýšenou hladinu epitestosteronu a testosteronu v moči.

Článek

"Dostupné důkazy nenaznačují, že by pan Thorpe užíval látky zvyšující výkonnost. Považujeme tím celou záležitost za uzavřenou," řekl předseda ASADA Richard Ings na páteční tiskové konferenci v Melbourne.

Australská agentura požádala ve sledované kauze o vyjádření další tři nezávislé instituce včetně Světové antidopingové agentury WADA. "Experti z těchto mezinárodně respektovaných organizací rozhodli jednomyslně, že tento sportovec nedopoval," dodal Ings.

Případ vyšel na světlo letos v březnu, kdy o něm informoval francouzský list L'Équipe. Thorpe, jenž mezitím loni v listopadu ukončil kariéru, důrazně jakékoli provinění popřel a začal plně spolupracovat s vyšetřujícími úřady. Svou obhajobu založil na tom, že k zvýšení hladiny hormonů došlo přirozenou cestou, což je poměrně častý jev.

"Vždycky jsme věřili, že to takhle dopadne a bude potvrzena Ianova reputace čestného sportovce," uvedl v reakci na rozhodnutí ASADA Thorpeho manažer Dave Flaskas. Jeho slavný klient je v současnosti na dovolené a zatím se nevyjádřil.

Thorpe, jenž nebyl během své kariéry nikdy pozitivně testován, je nejúspěšnějším australským plavcem v historii. Vedle pěti olympijských titulů, z nichž tři získal na domácích hrách v roce 2000 v Sydney, má ve sbírce 11 zlatých medailí z mistrovství světa.

Reklama