Hlavní obsah

Dukla i s kormidelníkem Ptákem udržela vítěznou sérii

PRAHA

Osmiveslice pražské Dukly vyhrála podevětadvacáté za sebou Primátorky. S favorizovanou lodí zažil při 95. ročníku závodu legendární kormidelník Jiří Pták už devátý triumf na Vltavě.

Článek

„Poprvé jsem patřil do vítězné posádky před čtyřiceti lety, naposledy pak v roce 1991. Nyní mě kluci přemluvili, ať jim pomůžu, byť jsem od operace srdeční chlopně před šesti lety v lodi neseděl. Na vodě jsem ale zjistil, že kormidelnicky jsem nic nezapomněl a docela jsem si pamatoval i jak jet zatáčku pod Vyšehradem. Během víkendu se dostavil pocit, jako bych nikdy neskončil. Jen trénink hlasivek mi chybí," chraptil na cílovém molu 62letý Pták.

Osvědčený kormidelník Hejdušek loni oznámil konec kariéry s tím, že se chce věnovat jen trenérské práce u juniorské reprezentace do 23 let a jeho osma byla včera v cíli třetí za Duklou a Slavií. Ptáka k ojedinělému návrat přiměl i fakt, že veslovodem byl letos Karel Neffe, s jehož otcem získával medaile na MS ve dvojce s kormidelníkem. „Mladej je věrná tátova kopie. Stejný gesta i manýry na lodi. Rajcovalo mě, že můžu s tímhle klukem jet,“ smál se Pták a přiznal, že s váhou 67 kg daleko zaostává za ideálními parametry pro kormidelníka.

S Ptákem se jelo dobře

„Jelo se nám s ním moc dobře, nenastal žádný problém,“ líčil strok Neffe. Tradičnímu hození do vody pro nováčky ve vítězné posádce se letos nevyhnuli Milan Bruncvík, Jan Gruber i háček Jakub Zof. „Vítězství bylo pro kluky vlastně povinností,“ těšilo trenéra Petra Blechu.

Nejlepší český veslař současnosti Ondřej Synek vyhrál na osmě Primátorky už šestkrát, letos ale dominoval na skifu. „Pro mě je závod na Vltavě vždy zpestřením, jezdím ho velmi rád, ale letos jsem se do osmy netlačil. Nechal jsem tam další kluky z Dukly a sám jel podruhé v životě sólo,“ tvrdil s tím, že by někdy rád v jednom roce zažil vítězství na skifu i na osmě.

„Musel by se ale změnit časový sled závodů, aby nešly hned za sebou,“ dodal Synek. Ženský program vítěznou dvojkombinaci se 40 minutovou pauzou umožňuje, už v minulosti ji úspěšně praktikovala Knapková a letos na ní navázala Jitka Antošová. „Překonala jsem únavu a zvládla i přesednutí do nepárové lodi,“ uvedla členka dvojskifu pro olympiádu.

Výsledky Primátorek:
Muži: 1. Dukla (Zof, Friedberger, Gruber, J. Vetešník, O. Vetešník, Horváth, Bruncvík, Neffe - Pták) 5:54,4 min, 2. Slavia +11,0 s, 3. Pardubice/Bohemians/Dukla/Blesk/Smíchov +15,6, Ženy: 1. Slavia/Olomouc/Děčín/Přerov (Žižková, Vyhnánková, B. Vařeková, G. Vařeková, J. Antošová, L. Antošová, Pazderková, Francová - Soukupová) 6:43,9, 2. Belvoir Curych +16,2, 3. Pardubice/Neratovice/Mělník/Jindř. Hradec +17,8. Doprovodné závody skifařů - muži: 1. Synek (Dukla) 7:32,9, ženy: 1. J. Antošová (Slavia) 8:14,5.

Reklama