Hlavní obsah

Phelps v Baltimoru oslavil osm zlatých medailí z OH v Pekingu

BALTIMORE

Osminásobný olympijský vítěz z Pekingu Michael Phelps se dočkal oficiálního přivítání v rodném Baltimoru. Na amerického plavce čekalo v ulicích pět tisíc fanoušků a ohňostroj nad přístavem a historickou pevností McHenry. Ten zakončil "zlatý průvod", v jehož čele jel ve vojenském voze rekordman v počtu zlatých medailí z jedné olympiády.

Článek

"Není lepší místo, kde bych teď byl raději," řekl fanouškům Phelps. Třiadvacetiletý plavec byl hlavní hvězdou dvouapůlkilometrového průvodu, v němž byla také další plavecká medailistka z Pekingu Katie Hoffová a řada dalších amerických olympioniků a paralympioniků.

Sobotní oslavy odstartovaly rekapitulací osmi Phelpsových triumfů z Číny a pokračovaly proslovy guvernéra Martina O'Malleyho a baltimorské starostky Sheily Dixonové.

Podobná slavnost se v Baltimoru uskutečnila už před čtyřmi lety, kdy Phelps přivezl z olympiády v Aténách šest zlatých medailí. Nyní však byly oslavy mnohem větší a úřady za ně podle agentury AP zaplatily 300 000 dolarů (asi 5,4 miliónu korun).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.