Hlavní obsah

Plavec Čavič by chtěl s Phelpsem závodit bez plavek

ŘÍM

Srbský plavec Milorad Čavič už je unavený z debat okolo plavek a pro nadcházející souboj s Američanem Michaelem Phelpsem na 100 metrů motýlkem na světovém šampionátu v Římě přišel s třemi návrhy. Mimo jiné i s tím, aby se plavalo bez plavek.

Článek

"Tak jak nás pánbůh stvořil. To bych opravdu chtěl, ale je to ta nejméně pravděpodobná varianta," řekl Čavič po dnešních rozplavbách, v kterých předvedl nejrychlejší čas. Hravě postoupil i čtrnáctinásobný olympijský vítěz Phelps.

V Římě je na mistrovství ještě dovoleno plavat v revolučních plavkách z polyuretanu a závodníci posouvají světové rekordy jako na běžícím pásu. Takové plavky má také Čavič. Phelps, který Srba porazil loni na olympiádě v Pekingu o tisíciny vteřiny, používá Speedo LZR, a ty mají jen asi polovinu polyuretanových vláken.

Phelpsův trenér Bob Bowman v Římě po první prohře svého svěřence na mezinárodní scéně od MS v roce 2005 pohrozil, že mu doporučí vynechat všechny mezinárodní závody, pokud federace FINA okamžitě nezavede zákaz polyuretanových materiálů. Nová pravidla jsou již schválena; původně měla začít platit na jaře příštího roku, federace však dnes posunula zákaz polyuretanu už na 1. leden.

Phelps si ponechá starý model

"Pro Michaela jsou tři možnosti," řekl Čavič u bazénu. "První je, že si nechá plavky, které má. Nebo si vezme tyhle (polyuretanové) a není pravda, když říká, že to nejde. Určitě dostává od Speedo hodně peněz, ale byla to především jeho volba. A garantuji vám, že mu je Arena dodá do hodiny, případně mu je sám koupím," doplnil Čavič s tím, že třetí a spravedlivou volbou by bylo plavat zcela bez plavek.

Firma Speedo nabídla svým smluvním plavcům možnost, aby na šampionátu v Itálii oblékli plavky jiné značky, pokud si myslí, že budou mít větší šanci uspět. Phelps, který je u firmy již od mládežnických let, se rozhodl, že si ponechá starý model. V závodě na 200 m volným způsobem ho porazil Němec Paul Biedermann.

Polyuretanové plavky zaujaly i legendárního Marka Spitze. Sedminásobný olympijský vítěz z Mnichova 1972, jehož rekord loni v Pekingu překonal osmi zlaty Phelps, v Římě komentuje a pro agentury AP žertoval, že ve svých 59 letech plánuje návrat. "Když vidím, jak ty plavky překonávají rekordy, tak okamžitě oznamuji návrat a budu plavat od teď do 31. prosince 2009," smál se Spitz.

Reklama

Související témata: