Hlavní obsah

Plavkyně Hlaváčková se na OH připraví v Africe

PRAHA

Stříbrná plavkyně z letošního MS Ilona Hlaváčková již příští týden začíná přípravu na novou sezónu, jejímž vrcholem bude srpnová olympiáda v Aténách. Základ formy chce nabrat na tříměsíčním zimním soustředění v Jihoafrické republice, ještě předtím odletí na čtrnáct dní do Ománu.

Foto: ČTK/AP

Česká plavkyně Ilona Hlaváčková se raduje z druhého místa na MS v Barceloně v závodě na 50 metrů znak.

Článek

"Tamní reprezentace sice není na vysoké úrovni, ale podmínky jsou tam ideální. Vedle krátkého i dlouhého bazénu také posilovna, a hlavně teplé počasí," vypočítává výhody asijského pobytu trenér plavkyně Milan Moravec.

Koncem listopadu vyrazí Hlaváčková poprvé do jihoafrického Durbanu. Po závodu Světového poháru se vrátí do Evropy, aby mohla absolvovat ME v krátkém bazénu v Dublinu. "Chceme si tam ale především otestovat formu," přiznává Moravec, že celá příprava směřuje k Aténám.

Poprvé pojede bez trenéra

Hlavní část přípravy absolvuje plavkyně po Novém roce opět v Durbanu. Velkou změnou proti minulým letům bude absence jejího trenéra. V Africe se bude připravovat ve skupině kouče Hilla.

"Přistoupili jsme k tomu, protože Ilona potřebuje kvalitní sparingpartnerky a ty v Durbanu budou. Předem si vyzkoušíme určité principy, které bude dodržovat také v Africe," říká Moravec.

Odloučení od přítele se nebojí

"Těším se na nové prostředí i na nové tréninky, určitě si také zlepším angličtinu," vzhlíží k přípravě optimisticky plavkyně Bohemians a současně studentka fakulty tělesné výchovy a sportu, kterou netrápí ani odloučení od přítele, tenisty Pavla Kudrnáče.

"Tři měsíce nejsou tak dlouhá doba, navíc za mnou možná aspoň na chvíli přiletí," usmívá se Hlaváčková. Po návratu se bude připravovat s českou reprezentací, olympijský limit by ráda splnila na evropském šampionátu v Madridu. Pobyt v exotických podmínkách není jedinou změnou v přípravě Hlaváčkové.

"Mám spoustu nových metod. Chceme hlavně zapracovat na fyzické připravenosti. Ale to neznamená zvýšenou zátěž, budeme zlepšovat pozornost, třeba pomocí dýchání. Důležitou roli může hrát ihudba, proto ozvučíme tréninkový bazén v Třebešíně," prozrazuje Moravec některé ze svých zajímavých metod, které by měly jeho svěřenkyni v Aténách vynést co nejvýše.

Nebude favoritkou

Kam až sahají její ambice? "Rozhodně nebude favoritkou, medaili udělala na padesátce, její nejlepší výkon na znakařské stovce v současnosti stačí na patnácté místo světových tabulek. Nechceme na sebe zbytečně vytvářet tlak konkrétními cíli, hlavní bude zlepšovat čas," tvrdí Moravec. Český rekord Hlaváčkové na olympijské trati je 1:01,74 min. z letošní vítězné univerziády v korejském Tegu.

Reklama