Hlavní obsah

"Uvaření" dálkoví plavci na MS marně protestovali proti horkému moři

ŠANGHAJ

Dálková plavkyně Silvie Rybářová obsadila na mistrovství světa v Šanghaji v závodu na 25 km deváté místo, Libor Smolka byl na stejné trati mezi muži desátý. Sobotní maratóny provázely protesty některých výprav a plavců kvůli příliš teplé vodě. Několik plavců na start raději nenastoupilo a řada jich závod nedokončila včetně Jany Pechanové a Rostislava Vítka.

Foto: Ng Han Guan, ČTK/AP

Jednou z obětí extrémně teplé vody při závodu na 25 km byl Ital Edoardo Stochino, který odstoupil totálně vyčerpaný.

Článek

Pořadatelé kvůli teplé vodě v moři u městské pláže Ťin-šan posunuli start na dřívější dobu o dvě hodiny, takže se začalo závodit už v šest hodin ráno místního času. Už v tu dobu měla voda 30,5 stupně Celsia, což je těsně pod doporučeným limitem. Když začalo pálit slunce, vyskočila teplota moře na 32 stupňů, čímž limit překročila.

Německý favorit Thomas Lurz a Američan Alex Meyer se rozhodli v takových podmínkách nestartovat, obhájce titulu Ital Valerio Cleri odstoupil po čtyřech hodinách. "Je to moc horké a nebezpečné," uvedl podle agentury AP. "Vůbec se nemělo závodit, rozhodčí jsou nezodpovědní. O sportovce jim moc nejde," zlobil se Cleri.

Vyčerpaný italský plavec Edoardo Stochino (vlevo) bezvládně leží v lodi po odstoupení ze závodu na 25 km na MS v Šanghaji.foto: ČTK/AP/Ng Han Guan

Závod mužů dokončilo 19 plavců, deset jich odstoupilo a šest neodstartovalo. Žen dorazilo do cíle 17, čtyři vzdaly. Dvě plavkyně se rozhodly nestartovat, jednou z nich byla loňská šampiónka na této trati Linsy Heisterová z Nizozemska.

Podle Dennise Millera z mezinárodní federace FINA nebyl závod zastaven ani po překročení teplotního limitu proto, že vedoucí skupinky v obou kategoriích vypadaly plné sil. Organizátoři prý také měli závod dostatečně zabezpečený, když na místě byli dva lékaři a řada doprovodných lodí na trati.

"Těch 31 stupňů je směrnice, ne pravidlo," prohlásil Miller. "Musíme brát v potaz, jak plavci ve vodě vypadají a jak je trenéři zásobují. Je to na koučích, oni mají závodníky na starost. Když se ohřála voda na 31 stupňů, diskutovali jsme o tom, zda závod přerušit. Ale vedoucí plavci měli svižné záběry, tak jsme se rozhodli pokračovat," dodal funkcionář.

Pořadatelé pečují o vyčerpanou Americkou plavkyni Claire Thompsonovou, která musela odstoupit ze závodu na 25 km.foto: ČTK/AP/Ng Han Guan

Tvrdil, že závod byl bezpečný. "Všichni, kdo doplavali, vypadali dobře. Když měl někdo potíže, tak z vody vylezl. Někteří byli zkrátka lépe připravení než ostatní. Většina závod dokončila," prohlásil Miller.

Teplotu vody plavci a jejich doprovod zvlášť bedlivě sledují od loňského tragického úmrtí Američana Frana Crippena, jenž při závodu Světového poháru v Dubaji zkolaboval. Jeho bezvládného těla si nikdo nevšiml a bylo objeveno až po dvou hodinách.

Reklama

Související témata: