Hlavní obsah

Vodní slalomáři jeli do Londýna závodit na olympijském kanálu

PRAHA

Vodní slalomáři jsou prvními českými sportovci, kteří mají možnost trénovat a závodit na olympijském sportovišti připraveném pro hry v Londýně 2012. Dvě reprezentační lodě z každé kategorie a za vlastní peníze také deblkanoisté Jaroslav Volf a Ondřej Štěpánek odjeli dnes na kanál do Lee Walley, kde budou trénovat a o víkendu vyzkouší atmosféru jízd v soutěžním režimu. Už od pátku je na místě kajakář Vavřinec Hradilek.

Foto: René Volfík, ČTK

Vavřinec Hradílek už si trať vyzkoušel

Článek

Pro české vodáky nebude podoba olympijské trati žádným velkým překvapením. "Už jsme viděli také plno videí, je to podle posledních informací podobné Trnávce," přirovnal v rozhovoru s ČTK kouč reprezentace Jiří Pultera londýnský kanál k náročné přírodní trati v Želivi. "Je tam hodně válců, spíš to bude lehčí, ale hodně rozbitá voda," popsal trenér.

I Hradilek, který už měl možnost na trati jezdit o víkendu, je podobného názoru. "Je to těžší voda, hodně náročná na orientaci. Na první pohled to není hukot jako v Pekingu, ale je těžké se na tom množství válců a vln svézt tak, jak by člověk chtěl," řekl Hradilek ČTK. "Určitě bude třeba se s tratí před závody dostatečně seznámit a hlavně si ji vtlouct do hlavy. Kdybych ale měl porovnat Peking a Londýn, zvednu ruku pro kanál v Londýně," prohlásil jedenáctý muž z Pekingu.

Pultera hodnotí možnost trénovat a závodit na olympijském kanálu hlavně jako psychickou výhodu. "Účast na tom závodu nezapadá do přípravy na mistrovství světa (v Bratislavě), ale rozhodli jsem se tam jet, protože chceme dát závodníkům možnost si tam zajezdit, což jim pomůže v hlavě," domnívá se Pultera.

S týmem do Londýna vyrazí na nejkratší možnou dobu jednoho týdne, předolympijský závod se uskuteční od čtvrtka do neděle. "Pojedeme tam určitě letos v říjnu nebo v listopadu, potom ještě několikrát příští rok," prohlásil. Pro jeho tým budou víkendové závody i porovnáním se špičkou. "Ty silné země tady budou všechny," dodal.

Hradilek kanál hodnotí pozitivně. "Myslím, že je to opět trochu něco jiného, než na co jsme byli zvyklí, ale mně se to líbí," prohlásil. Na kanálu trénoval už tři dny. "Hodně jsem se pral s vodou, abych dojel tam, kam jsem chtěl," líčil Hradilek. Líbila se mu i absolutně čistá voda jako v bazénu. "To bude hezky vypadat v televizi," doplnil.

Nový slalomářský areál je situován zhruba třicet kilometrů do Olympijského parku jako součást rozsáhlého parku River Lee Valley v Hertfordshire. Výstavba začala před dvěma lety a celý areál je kompletně připraven už od jara. Na místě je závodní trať dlouhá 300 metrů a poloviční tréninkový kanál. "Už by se ta trať moc měnit neměla," řekl Pultera.

Reklama

Související témata: