Hlavní obsah

FINA už také zavedla pro plavce biologické pasy

ŠANGHAJ

Mezinárodní plavecká federace už také zavedla biologické pasy, které jako první začali v boji s dopingem používat cyklisté a pak i některé další sporty. Začátek pilotního projektu oznámila dnes FINA během mistrovství světa v Šanghaji.

Článek

Pasy obsahují detailní informace o krvi sportovců a abnormální změny by mohly značit používání zakázaných podpůrných prostředků. "S tímto novým nástrojem zůstaneme v čele boje proti dopingu," uvedl šéf plavecké federace Julio Maglione.

Do pasů budou plavcům jako výchozí zapsány výsledky krevních vzorků odebraných už během probíhajícího šampionátu. A podle serveru Swimnews.com bude prvním, kdo ho dostane, nejúspěšnější plavec v Šanghaji Američan Ryan Lochte, jenž už má čtyři zlaté medaile.

FINA se rozhodla spustit program necelé dva týdny po vyřešení dopingového případu Brazilce Césara Ciela, po dnešku už šestinásobného mistra světa. Ten měl v květnu pozitivní dopingový test, ale po argumentech, že se mu furosemid dostal do těla omylem z doplňku výživy, mu bylo uděleno pouze varování a mohl zazářit v Šanghaji.

Reklama