Hlavní obsah

Šéftrenéra zamrzely odhlášené starty

PRAHA

Zrušení finálové účasti Ilony Hlaváčkové na 100 metrů znak i odhlášení Květoslava Svobody ze závodu na 400 metrů volný způsob ostře kritizoval šéf plavecké výpravy na mistrovství Evropy v Madridu Vladimír Srb a zamrzelo i šéftrenéra plavecké reprezentace Jaroslava Strnada.

Článek

"Vyslovil jsem s takovým postupem nespokojenost, zbytečně jsme přišli o dvě finálová umístění," pravil ostře Srb. "Chápu, že šampionát v květnu není vzhledem k srpnovému termínu olympiády pro naše nejlepší závodníky zrovna ideálně načasován, navíc madridské nízké teploty riziko nemoci zvyšovaly, přesto se zrušením startů v závodech, kde mohli atakovat medailové příčky, vnitřně nesouhlasím," přiznal Strnad.

Zdraví je přednější

"Kritizovali nás a možná to nebylo neprávem, já ale přesto myslím, že jsme se rozhodli správně," připustila Hlaváčková. ".Přece nedáme všanc zdraví před Aténami. Navíc nikde není psáno, že by ve finále stovky uspěla," poukázal její trenér Milan Moravec na únavu plavkyně pramenící z doznívající nemoci.

"Teď mohou mít všichni velkou radost ze zlata z padesátky. Na dvojnásobné trati Ilča jela hlavně pro limit a ten splnila excelentně," prohlásil a připomněl, že jeho svěřenkyně podobné kritice svazu čelila už předloni v létě, kdy se rozhodla nejet na ME v Berlíně. "Bylo by ale zbytečně dělat z toho aféru, zlato Hlaváčkové na padesátce je přece fantastické," uzavřel Strnad.

Svoboda: Hlava mi to nevzala

Květoslav Svoboda se kvůli nezvyklé zimě v Madridu hned první den odhlásil ze čtyřstovky, neboť i on cítil doznívající nachlazení. "Nechtěl jsem zbytečně riskovat, navíc i na olmypiádě dám přednost jen poloviční trati," vysvětloval. "Psychicky ale nezvládl finále dvoustovky a skončil až šestý, třebaže měl na medaili na obou tratích," tvrdil Strnad.

"Viděl jsem se někde jinde, nevzala mi to hlava. Prostě jsem nezvládl závod sám proti sobě. Když to řeknu od srdce, tak jsem to pos..." připustil 21letý Svoboda, jenž byl ve finále dvoustovky o téměř sekundu pomalejší než v rozplavbě a semifinále, v němž splnil limit pro OH a postupoval druhým časem za suverénním Nizozemce van den Hoogenbadem. "Když šlo o postup, to se mi plavalo v pohodě, v boji o medaili jsem se ale zadřel," litoval Svoboda.

Strnad ocenil nejen historický titul Hlaváčkové ze znakařské padesátky, ale i čtyři splněné olympijské limity. Vedle dvou es na ně dosáhly i Myšková na 100 metrů volně a znakařka Pivoňková na dvoustovce. "Obecně jsem však čekal lepší časy na hranici osobních rekordů, také víc než jen dvě účasti ve finále a nejvíc mě mrzí, že úplně ve stínu zůstali mladí.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.