Hlavní obsah

Chalupa chtěl po MS skončit, ale asi bude pokračovat

PRAHA

Neúspěch na mistrovství světa v britském Etonu přiměl nejlepšího českého veslaře všech dob Václava Chalupu k úvahám o konci kariéry, zřejmě však bude závodit dál. Osmatřicetiletý rodák z Jindřichova Hradce byl stejně jako před rokem členem párové čtyřky, která opět nedosáhla na vytouženou medaili. Loni skončili veslaři pražské Dukly čtvrtí, letos obsadili na jezeře Dorney páté místo.

Článek

"V neděli bych s tím praštil a už do toho nesedl. Stále je to ale živé a zatím jsem na osmdesát procent pro pokračování. Malinká jiskřička ale je ve mně a kdybych měl jinou šanci, tak bych šel jinou cestou a zkusil změnit život," řekl Chalupa v rozhovoru s novináři po návratu do Prahy.

Vzhledem k tomu, že jej maximálně zaměstnává trénink a veslařské závody, nemá čas myslet "na zadní vrátka". "Nemám možnost připravit si podmínky pro odchod. Těžko můžu přijít někam a říci jen: Jsem vyučený opravář zemědělských strojů a mám tolik a tolik medailí. Co se mnou uděláte?" prohlásil.

Bývalého vynikajícího skifaře drží u veslování i skutečnost, že i přes svůj věk stále patří k české špičce "Jsem druhý nejlepší veslař republiky za Ondřejem Synkem a výkonnost mám takovou, abych patřil mezi nejlepší," řekl Chalupa s odkazem na výsledky kontrolních testů, které veslaři každoročně absolvují. "Navíc se stále zlepšuji. Jsem starý, ale výkonný a to mě žene dál. Dokážu být lepší než před pěti nebo deseti lety," uvedl Chalupa, jenž si stále vylepšuje osobní rekordy na trenažérech. Letos například vytvořil nový český rekord na šestikilometrové trati.

Chce konečně zlato

Rozhodnutí o tom, zda bude ve své bohaté kariéře pokračovat, je o to složitější, že se prakticky jedná o dvě sezóny. Příští rok čeká veslaře olympijská kvalifikace a pak hry v Pekingu. "Pokud do další sezóny půjdu, tak to znamená dva roky. Zkusit jednu sezonu by bylo nezodpovědné vůči všem," řekl Chalupa. Jeho prioritou je podle všeho zůstat v párové čtyřce. "Jak se posádky sesadí, ale bude záležet na trenérech," podotkl veslař, jenž startoval již na olympiádě v Soulu v roce 1988.

Vpřed jej žene i touha získat konečně vytouženou zlatou medaili, což se mu na žádné vrcholné akci nikdy nepodařilo. "Samozřejmě po něm stále toužím, i když vím, že je to strašně těžké. Věřím, že možnost pořád je," řekl držitel řady stříbrných a bronzových medailí z mistrovství světa i olympijských her.

V nejbližších dnech bude Chalupa hlavně odpočívat. Volno si zpestří startem na evropském šampionátu dračích lodí v Praze a pak se představí na svém Chalupa Cupu, exhibičním závodě v Jindřichově Hradci. "Mám příslib, že by měl přijet i olympijský vítěz Olaf Tufte," řekl. Akce se na rybníku Vajgar uskuteční v sobotu 16. září.

Reklama