Hlavní obsah

Sparta - CZ Bělehrad 0:1Sparta tone v beznaději, po čtyřech letech dává Evropě sbohem hned na startu

MinutaMin. Tým Hráč Akce
19. Boakye 0 : 1
Záznam online reportáže

Praha

Nejhorší vystoupení v pohárech od roku 2013, kdy ve 2. předkole Evropské ligy nečekaně nestačila na švédský Häcken. Takový je výsledek fotbalové Sparty na startu nové éry trenéra Stramaccioniho. Letenští po porážce 0:2 v Bělehradě prohráli také v domácí odvetě 3. předkola EL s Crvenou Zvezdou 0:1 a jejich pohárová pouť končí hned na začátku. Sparta ze tří soutěžních zápasů v nové sezóně ještě ani jednou nevyhrála.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Zklamaný sparťanský záložník Martin Frýdek.

Článek
Fotogalerie

Italský kouč překvapil. Do základní sestavy poslal oba Kadlece, Frýdka či Janka, naopak Lafata, Rosický nebo Ben Chaim usedli jen na lavičku.

Stramaccioni si přál, aby jeho tým útočil, ale obezřetně a ne bláznivě. Letenská obrana ovšem od začátku hořela. Boakye hned ve 4. minutě běžel sám na brankáře a domácí měli velké štěstí, že před Dúbravkou zaváhal. Vzápětí dostal útočník z Ghany druhou šanci, ale branku minul.

Sparta se na hřišti znovu hledala a žádný úvodní tlak se v jejím podání nekonal. Sehraný soupeř s dvoubrankovým náskokem v zádech byl přesnější a sebevědomější. Teprve Frýdkova střela zdálky ho trochu polechtala.

Nebylo tedy divu, že již v 19. minutě se pohárový osud Sparty naplnil. Srnič nerušeně unikl po křídle, před brankou našel volného spoluhráče a Boakye pohodlně otevřel skóre. V tu chvíli potřebovali domácí vstřelit na postup čtyři góly, což byla vzhledem k jejich mátožné formě pustá utopie.

Zaskočený tým se dál pokoušel útočit, platonický tlak ovšem žádné šance nepřinášel.

Do druhého poločasu nastoupil Ben Chaim místo Václava Kadlece, nicméně Sparta se v beznaději sunula k neodvratnému konci. Od vyřazení s Häckenem v roce 2013 v následujících sezónách vždy došla minimálně do skupiny Evropské ligy - v minulém ročníku postoupila do 2. kola, o rok dříve dokonce až do čtvrtfinále...

Diváky potěšil aspoň další start Rosického, který nastoupil v 66. minutě a do slušných pozic vyslal Lafatu či Ben Chaima. Právě izraelské křídlo pak trefilo tyč. To už měli domácí i smůlu, protože Lafata po standardce orazítkoval hlavou pro změnu břevno.

Rosický stačil založit ještě několik nápaditých akcí, ani největší šance v závěru však ke vstřelení gólu nevedly.

Odveta 3. předkola fotbalové Evropské ligy:
Sparta Praha - Crvena Zvezda Bělehrad 0:1 (0:1)
Branka: 19. Boakye. Rozhodčí: Chapron - Haquette, Viala (všichni Fr.). ŽK: Mandjeck - Borjan, Boakye. Diváci: 16 808. První zápas 0:2, postupuje CZ Bělehard.
Sparta: Dúbravka - Karavajev, Štetina, Mareček, M. Kadlec - Mavuba (66. Rosický), Mandjeck - Plavšič, V. Kadlec (46. Ben Chaim), Frýdek - Janko (61. Lafata). Trenér: Stramaccioni.
Crvena Zvezda: Borjan - Stojkovič, Savič, Le Tallec, Rodič - Jovičič, Donald - Milič (90. Gobeljič), Kanga, Srnič (70. Radonjič) - Boakye (81. Pešič). Trenér: Milojevič.
Jak si vedla Boleslav
Výsledky ostatních zápasů EL

Reklama

Související témata: