Hlavní obsah

Bába po dopadu líbal rozběžiště

PRAHA

Skoro dvacet let odolával domácí rekord Jána Zvary ve skoku vysokém. Až do víkendového mítinku v německém Arnstadtu. Bronzový medailista z olympiády v Aténách Jaroslav Bába se přenesl přes laťku ve výšce 237 cm a dosavadní maximum tak vylepšil o centimetr. "Oslavy vypadaly jak maturitní večírek, jídlo a pití bylo zadarmo, pár piveček jsem si dal," říká čerstvý rekordman v rozhovoru pro Právo.

Foto: ČTK/Vladislav Galgonek

Jaroslav Bába

Článek

Jaký byl rekordní skok? A jak jste ho zvládl technicky? Myslím, že vyšel dobře, laťky jsem se vůbec nedotkl. Skákal už jsem z delšího rozběhu, ale měl jsem naměřený i kratší, kdyby mi to moc nešlo. Ale ono to šlo.

V Aténách jste po zisku bronzu objímal rozhodčí, jak jste slavil v Německu? Ani nevím... Když jsem dopadl, zvednul jsem ruce nad hlavu a běžel políbit zem na rozběžišti.

Kolik gratulací vám přišlo? Ještě pořád chodí, ale dostal jsem určitě přes padesát esemesek.

Teď už bývalý rekordman Ján Zvara vám také přál? Ještě jsme spolu nemluvili, ale už mi posílal zprávu.

Je český rekord důležitý i pro vaší psychiku? Skoro každý vám jej připomínal... Já věděl, že na něj mám, jen jsem si potřeboval tu výšku osahat, abych věděl, jak se nad laťkou chovat.

Jaký byl mítink v Arnstadtu co se týče atmosféry? Byl srovnatelný s těmi, které jsem absolvoval během Moravského turné. Bylo tam přes tisíc lidí, v menší hale, která byla našlapaná, že někteří diváci stáli. Udělali výbornou atmosféru, hrála hudba, na mé skoky zas moje oblíbená písnička Jump.

Do Česka jste se vracel až v neděli, stihl jste v Německu nějaké oslavy? Po závodě bylo posezení i se sponzory, spíš to vypadalo jak maturitní večírek, jídlo a pití bylo zadarmo, pár piveček jsem si dal.

Český rekord skočila v dálce o víkendu i vaše bývalá přítelkyni a tréninková partnerka Denisa Ščerbová. To je super, už jsme si psali, moc jsem jí to přál, protože v poslední době se jí tolik nedařilo.

Holm letos potřetí prohrál, bude teď vaším největším soupeřem na halovém mistrovství Evropy Rus Rybakov? To jo, skáče opravdu výborně, ale Holm se asi taky připraví. V sobotu se ale zranil, nevím, co se mu stalo. Rozběhl se na 239 cm, najednou se chytil za stehno a skončil.

Reklama