Hlavní obsah

Francie zažívá po šampionátu atletický boom

PAŘÍŽ

Takový zájem o atletiku Francie už dlouho nezažila. Dva týdny po skončení mistrovství světa v Paříži, na němž domácí atleti získali rekordní medailovou sbírku, vyzvánějí v atletických klubech země galského kohouta telefony ostošest.

Foto: Novinky s použitím ČTK/AP

Eunice Barberová odstartovala nevídanou popularitu atletiky ve Francii.

Článek

Francouzská atletická federace nepamatuje, že by tolik rodičů žádalo informace o podmínkách zápisu svých ratolestí a slibovalo, že je určitě přivedou na stadion.

Bezprostředně po skončení šampionátu, na němž domácí sportovci získali sedm medailí, zaznamenali v 1800 atletických klubech po celé Francii odhadem na 10.000 telefonátů rodičů. Pokud se všechny děti, které o atletiku projevily zájem, k tréninku skutečně odhodlají, federace odhaduje, že počet jejích členů by mohl vzrůst až o 20 procent.

Generální ředitel atletické ligy v departementu Ile-de- France, tedy okolí Paříže, tvrdí, že něco takového minimálně deset let nepamatuje. "Největší nával je ve věkové kategorii od sedmi to 13 let," uvedl Jack Roulet.

Populární už nejsou jen sprinty

V atletické federaci říkají, že i malé děti mají už při prvním příchodu na stadion představu o tom, kterou disciplínu by chtěly dělat. A nejsou to jen sprinty, jak tomu bylo dříve. Velký vliv na to, že dnes nejsou jiné disciplíny na okraji zájmu, měl úspěch vícebojařky Eunice Barberové, která v Paříži získala zlato v dálce a stříbro v sedmiboji, soudí atletičtí experti.

"Atletika je sport, který dětem hodně dá. Chci, aby s ní má vnoučata začala," uvedla důchodkyně Monique Chanialová, která fandila francouzským atletům přímo na Stade de France. Podle ní pařížské mistrovství přispělo i k tomu, aby se děti učily toleranci. A to ve chvíli, kdy v závodě na sto metrů nastoupila na dráhu afghánská atletka oděná do tepláků.

Reklama

Související témata: