Hlavní obsah

Časovku týmů na MS vyhrála Omega Pharma-QuickStep bez Čechů

Valkenburg

Časovku týmů na úvod mistrovství světa v silniční cyklistice vyhrála stáj Omega Pharma-QuickStep českého miliardáře Zdeňka Bakaly. Čeští reprezentanti Zdeněk Štybar ani František Raboň, kteří za belgický tým jezdí, členy vítězné šestice nebyli.

Foto: Radek Malina, Právo

Tim Harris, bývalý cyklistický závodník, před startem jedné z etap Tour de France v rozhovoru s Peterem Velitsem.

Článek

Družstvo vedené loňským mistrem světa v časovce jednotlivců Němcem Tonym Martinem, kterého doplňovali Slovák Peter Velits, Francouz Sylvain Chavanel, Belgičan Tom Boonen, Nizozemec Niki Terpstra a Belgičan Kristof Vandewalle, potvrdilo roli favorita. Na 53,2 kilometru dlouhé trati ve Valkenburgu zvítězilo o tři sekundy před americkou formací BMC, která na posledním třetím mezičase ztrácela přes osm sekund, ale v závěru se na tým Omega Pharma-QuickStep mohutně dotahovala.

Bronz získala australská stáj Orica-GreenEdge, která ztratila na vítěze už 47 sekund. Pro Bakalův tým to bylo už 53. vítězství v letošní úspěšné sezoně.

Českou cyklistiku zastupovala v ženské kategorii Martina Růžičková, která obsadila s italským týmem Michela Fanini Rox sedmé místo. Závod na 34,2 km vyhrála německá stáj Specialized-Lululemon.

Týmová časovka se v této podobě jela na mistrovství světa poprvé. Každou stáj reprezentovala šestice cyklistů, přičemž se počítal čas čtvrtého v cíli. V minulosti na MS závodily v časovkách čtyřčlenné reprezentační výběry, naposledy v roce 1994.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Nizozemsku:
Časovka družstev:
Muži (53,2 km):
1. Omega Pharma-QuickStep (Martin, S. Chavanel, Boonen, Terpstra, Vandewalle, P. Velits) 1:03:17
2. BMC -3
3. Orica-GreenEdge -47
4. Liquigas-Cannondale -1:05
5. Rabobank -1:08
6. Movistar -1:19.
Ženy (34,2 km):
1. Specialized-Lululemon (Worracková, Van Dijková, Teutenbergová, Stevensová, Nebenová, Beckerová) 46:31
2. Orica -24
3. AA Drink-Leontien -1:59
...7. Michela Fanini (m.j. Růžičková) -4:33.

Reklama