Hlavní obsah

Hvězdy Tour nesundaly Voecklera a teď s ním musí počítat, říká Armstrong

PRAHA

Pyreneje v zádech, na obzoru Alpy. Pyrenejská prověrka přitom nadchla Francouze, v čele cyklistické Tour de France se totiž stále drží jejich miláček Thomas Voeckler. V těžkých horských etapách ani na chvíli nepřipustil pochybnosti o svém vedení a největší favorité zpozorněli. Zatímco se při stoupáních hlídali navzájem, nedokázali Voecklera vysvléci ze žlutého. A to znamená jediné, musí se s ním počítat.

Článek

Dokonce i sedminásobný vítěz Tour a jedna z největších legend světové cyklistiky Lance Armstrong se o Voecklerově výkonu zmínil s velkým uznáním. Na svém účtu na Twitteru napsal, že Voeckler by mohl vyhrát celý závod, pokud se udrží na špici v poslední pyrenejské etapě s cílem v Plateau de Beille. A to se také v sobotu stalo.

„Je velmi silný, patří k těm nejlepším v pelotonu. Ostatní nebyli dostatečně agresivní, aby ho vyřadili ze hry. Nyní má náskok 2:06 na (Cadela) Evanse. Závěrečná časovka má 42 kilometrů. Voeckler je Francouz, tohle je Tour de France. Z toho mi vychází, že v časovce rozhodně 2:06 neztratí. Pokud se udrží na čele i v Alpách, což s pomocí týmového kolegy Pierra Rollanda bezpochyby může, bude to ještě velká zábava,“ uvedl Armstrong.

Domácí miláček Thomas Voeckler drží žlutý trikot.foto: Reuters/Denis Balibouse

Hladoví vlčáci za Francouzem

Za Voecklerem číhá ale celá řada hladových vlčáků v čele s bratry Schleckovými, Frank ztrácí na druhém místě 1:49, loni druhý Andy pak 2:15. Obhájce titulu Alberto Contador už je zpět o čtyři minuty. Zapomínat samozřejmě nelze ani na zatím třetího Evanse se zmiňovanou ztrátou 2:06. Tihle všichni mají ještě několik příležitostí, jak svléci Voecklera ze žlutého.

Nedělní sedmnáctá etapa do Montpellieru je rovinatá a šanci na změnu průběžného pořadí nenabídne, ale tvrdé alpské etapy v příštím týdnu už mohou Voecklerovi způsobit potíže. Ovšem na soupeře už přesto dojem udělal, poklonu mu složil třeba Frank Schleck. „Nepřekvapuje mě, je to skvělý šampión. Letos si vede náramně,“ citoval Reuters jednoho z bratrů Schlecků.

Udržet žlutý trikot v Alpách nemusí stačit

Pokud by Voeckler, který je v profi pelotonu už deset let, udržel vedení i navzdory těžkým alpským etapám, bude mít ještě co dělat v závěrečné časovce. Především Evans ho v ní může pořádně provětrat, vždyť minulý měsíc nadělil Voecklerovi v časovce 1:58, což je bez pár sekund aktuální Evansova ztráta na vedoucího muže.

Naopak bratři Schleckové nepatří mezi nejlepší časovkáře, Contador je v jízdě proti chronometru výborný, ale ztrácí příliš a musí útočit už v Alpách.

Všichni ale musí mít na paměti, že žlutý trikot obvykle dokáže zázraky a báječně motivuje muže, který ho nosí. A Voeckler si chvíle v něm užívá, opakuje to prakticky po každé etapě. Jeho tým Europcar si navíc počíná na trati skvěle a dvorní Voecklerův domestik Rolland odvádí obrovský kus práce. Zkrátka - letošní Tour ještě určitě nabídne spoustu zábavy...

Reklama