Hlavní obsah

Jak je to možné? Před měsícem vyhrála jako muž, nyní bude transgender sportovkyně závodit se ženami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téma transgenderových sportovců ve světě rezonuje čím dál víc. Nedávno se řešilo vítězství plavkyně Lii Thomasové na univerzitním šampionátu, a teď sportovní vody rozvířil případ britské transgender cyklistky Emily Bridgesové, která ještě minulý měsíc vyhrála závod mezi muži, ale teď se na národním šampionátu představí po boku žen, včetně pětinásobné olympijské šampionky Laury Kennyové.

Foto: @WomensRightsNet, Twitter

Britská transgender cyklistka Emily Bridgesová.

Článek

Jednadvacetiletá Bridgesová, která se narodila jako Zach Bridges, vytvořila jako muž juniorský rekord v závodu na 25 mil (zhruba 40,2 km), který ujela za něco málo přes 47 minut. Pro srovnání, ženský rekord je o dvě minuty pomalejší. V loňském roce Bridgesová začala s hormonální léčbou, ale během ní se dále účastnila závodů mezi muži.

Ještě minulý měsíc získala jako muž zlato a bronz na univerzitním šampionátu v Glasgow. Nyní však splnila kritéria Britské cyklistické federace, která stanovuje, aby hladina testosteronu u závodníků nepřesáhla 5 nanomolů na litr v posledním roce před závodem a zúčastní se tak národního šampionátu v dráhovém víceboji, známém jako omnium. Závodit bude mimo jiné po boku pětinásobné olympijské šampionky Kennyové.

„Po zahájení hormonální terapie jsem nechtěla závodit v mužské kategorii více, než jsem musela. Plánem bylo vždy závodit proti jiným ženám," řekla nedávno Bridgesová časopisu Cycling Weekly.

Její účast na národním šampionátu, případně na letošních Hrách Commonwealthu, které mohou hrát i důležitou roli v kvalifikaci na olympijské hry, budí vášně. Bridgesová by tak mohla z týmu vyšoupnout současné reprezentantky.

„Tohle je fér? F*ck off!" ostře kritizovala situaci například česká reprezentantka v triatlonu Tereza Zimovjanová. „Nemůžu se 100% vcítit do trans holek, protože takovou věcí jsem nikdy neprošla, ale věřím, že to je těžká věc," vyjádřila i pochopení. „Neumím si představit, že ve 20 letech projdete změnou na holku, a protože jste rok měli snížený testosteron, tak můžete závodit s holkama. Ale co všechny ty roky, co jste se vyvíjel, trénoval jako kluk?" ptá se.

„Je to tak hanebně nefér, píšu tu o tom, protože když se jako holky-sportovkyně neozveme, tak to je špatně," napsala Zimovjanová na svém Twitteru.

Reklama

Související témata: