Hlavní obsah

Šok, smutek, vztek. Florbalista Cepek je po vyřazení z nominace na dně

PRAHA

Rozhodnutí kouče s ním pěkně zamávalo. Rekordman v počtu reprezentačních startů a bývalý kapitán národního florbalového týmu Radim Cepek se nevešel do nominace pro prosincové mistrovství světa ve Finsku a poprvé v kariéře bude chybět na velké akci. „Nebojím se přiznat, že jsem psychicky úplně na dně,“ říká účastník všech sedmi dosavadních světových šampionátů v oficiálním vyjádření pro Českou florbalovou unii.

Foto: ČFbU

Radim Cepek

Článek

Trenér Tomáš Trnavský zveřejnil konečnou nominaci na MS v pondělí a Cepkovu absenci ve výběru komentoval s tím, že brzy pětatřicetiletý forvard nepřispívá svým vyjadřováním k ideální atmosféře v týmu. První signál, že se nejzkušenější český reprezentant do konečného výběru nevejde, přišel po turnaji Euro Floorball Tour ve Finsku při natáčení televizní upoutávky na MS, které absolvoval s kapitánem Milanem Fridrichem a brankářem Tomášem Kafkou.

„Z rozhovoru s nimi jsem pochopil, že trenér si zřejmě špatně vyložil mé připomínky při společném závěrečném hodnocení turnaje. Proto jsem se mu hned ozval, abychom si to vyjasnili. Mluvili jsme spolu poměrně dlouho a i když bylo znát, že si ve všem nerozumíme, nenapadlo mě, že bere mé připomínky jinak než jako konstruktivní kritiku," mrzí Cepka.

Útočník švýcarského celku Grasshoper Curych se nikdy nebál sdělit svůj názor, odmítá ale, že by svůj komentář k finskému turnaji směřoval proti Trnavskému. „Po celou dobu svého působení v reprezentaci jsem nikdy svou kritiku směrem k týmu nemínil nikterak osobně, vždy mi šlo o konkrétní zlepšení situace směrem k lepšímu fungování týmu a tím i lepším výsledkům. Jinak tomu nebylo ani naposledy po turnaji ve Finsku. Pokud si to trenér vyložil jako útok na svou osobu, tak mě to mrzí, ale rozhodně to tak nebylo míněno,“ řekl Cepek.

Spoluhráči jej drží nad vodou

Autora 72 branek ve 127 reprezentačních zápasech vyřazení z kádru zcela zdeptalo. „Prvotní šok vystřídalo obrovské zklamání, stále se ve mě mísí trocha vzteku s velkým smutkem a nebojím se přiznat, že jsem psychicky úplně na dně. Od pátku jsem pořádně skoro nespal, nemůžu se na nic soustředit, stále se snažím to pochopit, ale vůbec se mi to nedaří. Trenér má samozřejmě na tohle rozhodnutí právo, ale strašně mě zklamaly oficiální důvody, které uvádí. Myslím, že po téměř dvaceti letech poctivých služeb pro český florbal jsem si nezasloužil, abych byl vláčen po veřejnosti a médiích jako zloduch, který rozvrací tým a jehož většina spoluhráčů v týmu pro MS údajně nechtěla...!" zlobí se Cepek.

Právě podpora spoluhráčů je aktuálně pro Cepka jako živá voda. "Pokud má se mnou trenér nějaký osobní spor, měl by to přiznat a neschovávat své rozhodnutí za to, že mě na MS nechtějí spoluhráči. S většinou z nich jsem mluvil, někteří mi po zveřejnění nominace dokonce sami volali a vyjadřovali svou podporu a v těch posledních těžkých hodinách mě drží nad vodou právě jen ta podpora spoluhráčů, kteří mi dávají najevo, že by mě v týmu rádi viděli. Samozřejmě se asi najde i pár těch, které současné rozhodnutí potěšilo, ale podle ohlasů za mnou většina týmu stojí," dodal vicemistr světa z roku 2004.

Reklama