Hlavní obsah

Brabec naléhal na Kubíčka, aby neovlivňoval sudí

PRAHA

Bývalý místopředseda ČMFS a šéf komise rozhodčích Milan Brabec už před rokem upozornil olomouckého manažera Jiřího Kubíčka, aby neovlivňoval rozhodčí a nevyhrožoval jim svým vlivem člena výkonného výboru a zničením, pokud nebudou pískat podle jeho představ. Kubíček samozřejmě tvrdí, že mu šlo o rovinu.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Bývalý šéf komise rozhodčích Milan Brabec (vlevo) s místopředsedou výkonného výboru svazu Jaroslavem Vackem.

Článek

"Brabec to řekl na jednání výkonného výboru před celým auditoriem. Všichni to slyšeli a Kubíček ani nehlesl. Zřejmě věděl, o co jde," řekl Právu člen výkonného výboru, který si nepřál být jmenován a rozhodně nepatří k těm, kteří by s olomouckým manažerem byli ve při.

Než ztratili paměť

Jiří Kubíček neustále tvrdí, že nikdy nikoho neovlivňoval, natož aby uplácel. Přesto i jeho jméno figurovalo v aférách z roku 1995. V knize Fotbal plný hříchů se píše: "Z prvního místa do 2. ligy sesazený rozhodčí Lubomír Puček rovněž nemlčel. Obvinil olomouckého manažera Jiřího Kubíčka, že se ho před zápasem Olomouc-Brno pokusil ovlivnit ve prospěch svého týmu."

Na nepřístojné Kubíčkovo chování upozornil vedení svazu dopisem právě Brabec, ale nic se nedělo. Kubíček dokonce intervenoval u tehdejšího šéfa rozhodčích Stieglera, aby vyhodil z listiny Pučka i se Zvoničem.

Puček dále v knize popisuje příhodu z hotelu Coubertin: "Zhruba v jednu v noci, když jsem z restaurace odešel na pokoj, mě z pokoje 33 kontaktoval Kubíček. Že by se mnou potřeboval pět minut mluvit. Že po prodání Marošiho a Přibyla má v Olomouci problémy. A že nastala situace, kdy mohu ,hřích' z utkání Olomouce s Vítkovicemi smazat. Finančně že si to se mnou vyřídí, a pokud jde o delegáta a známku pro mne, ať nemám starost, že s panem Matušíkem má dobré vztahy." Podle knihy to nebyly jediné Kubíčkovy ,hříchy'.

Pravda, o jeho výroku, že nedal sudímu nikdy víc než padesát tisíc, jak uvedl místopředseda svazu Vacek, tam zmínka není. Bohužel aktéři tehdejších afér náhle ztratili paměť, stáhli svoje výpovědi, takže disciplinární komise, která tehdy neměla žádné důkazy, nemohla trestat a orgány činné v trestním řízení je také nezískaly, takže případy byly odloženy.

Změnil metody

Podle sudího, který si nepřál být jmenován, Kubíček změnil od té doby metody. Nenabízel úplatky, o penězích prý vůbec nemluvil. Zato ukazoval arbitrům vnitřní kamerový systém, z něhož prý byl schopen udělat sestřih o chybách sudího a na jeho základě by ho zničil a dostal z listiny...

Kubíček tedy také není svatý, ale Morava za ním jde jako "stádo ovcí za pastýřem." Přitom nejeden moravský klub padl na Andrově stadiónu nejen proto, že byl horší. Brabec o něm však nemluví. Možná to bude jedno z jeho překvapení...

Pravda je, že Brabec si z funkcionářů mnoho nedělá. V době vlády Chvalovského byl jediným, kdo mu ještě v době jeho plné slávy a moci dokázal vytknout veřejně chyby.

Brabec byl léta ligovým a mezinárodním sudím (rozhodoval i na ME 1996). Do abdikace (11. 11.) zastával funkci místopředsedy ČMFS, byl členem jeho výkonného výboru a ještě v minulé sezóně vedl spojenou Komisi rozhodčích a delegátů. V soukromí je spolumajitelem několika firem, mj. Bowling Centra Strahov, Pragafilmu a Heureka Production PF. Produkoval také televizní pořad Zeměkoule.

Reklama