Hlavní obsah

Vrba s Plzní vymetl z cesty Jablonec a přiznal: Úspěchu v lize jsme obětovali pohár

Jablonec

V průběhu zápasu si málem strhnul hlasivky, jak dirigoval hráče od postranní čáry, aby jeho Plzeň ve fotbalové lize znovu neklopýtla. Trenér úřadujících českých šampiónů Pavel Vrba dovedl svůj tým ke třetí jarní výhře na hřišti soupeře, přestože v sobotu odpoledne nastoupil na půdě ambiciózního Jablonce. Ze Severočechů udělal Vrbův soubor neškodné učedníky a odklidil je z cesty, která vede prostřednictvím nejvyšší soutěže do pohárové Evropy. „Kostky jsou vrženy,“ usmíval se Vrba, když doznal, že středeční vyřazení z domácí pohárové soutěže mu žádné velké vrásky nenadělalo.

Foto: Reuters

Trenér Viktorie Plzeň Pavel Vrba

Článek

Podařilo se vám vítězstvím v Jablonci odčinit výprask od Olomouce v minulém ligovém kole i vyřazení z osmifinále domácího poháru?

Se ziskem tří bodů jsem pochopitelně spokojený. Ale je třeba přiznat, že v druhém poločase jsme se o výsledek strachovali. V klíčových okamžicích, které byly z jabloneckého pohledu gólové, nás podržel výbornými zákroky brankář Pavlík.

Zatímco do přestávky jste Jablonec sevřeli a drželi v obležení podobném ofenzivě z házené, po změně stran už se domácí přeci jen do hry dostali. V čem byl největší rozdíl?

V prvním poločase jsme byli rychlejší, techničtější, měli jsme větší držení míče, a tudíž také dobře kombinovali. Po přestávce nám ale zmíněné atributy chyběly. Výkon už z naší strany nebyl tak suverénní jako před poločasem, kdy jsme hráli vážně velice dobře. Jedním z důvodů byl i fakt, že jsme nedokázali využít žádnou z nabídnutých šancí.

Během jara jste v pěti zápasech nastoupili třikrát na hřištích soupeřů a neztratili ani bod, zatímco doma jste ve dvou zápasech získali jediný za remízu s Duklou. Je pro vás velkou nevýhodou hrát před vlastním publikem?

Když se člověk podívá na výsledky, tak tomu vše nasvědčuje. Ale je třeba vidět, že my jsme domácí zápasy pokazili sami. Třeba proti Dukle jsme v závěru měli drtivý tlak a mohli z několika vyložených šancí rozhodnout, ale nestalo se. A proti Olomouci za bezbrankového stavu jsme měli rovněž dvě velké příležitosti, ale promarnili je a hosté nás ztrestali z brejkových situací.

Ztrácíte devět bodů na vedoucí Spartu, šest bodů na druhý Liberec. Jaké jsou ambice Plzně pro zbytek sezóny?

Kdybychom měli o pět bodů více z domácích zápasů, tak jsme mohli rozhodně pomýšlet na vyšší příčky.

A na jaké tedy hledíte za stávající konstelace, kdy jste na třetí pozici?

Jasně jsme naznačili, že úspěchu v lize jsme ochotni obětovat všechno. Nejvyšší soutěž je pro nás nejdůležitější. Stejně jako jsme se před dvěma lety rozhodli maximálně koncentrovat na domácí pohárovou soutěž, s cílem dojít k vítězství a některé hráče v lize tehdy šetřili, nyní se situace obrátila. Věřím, že se nám naše strategie vyplatí a skončíme na pozici zaručující start v evropských pohárech.

Takže po osmifinálovém vyřazení od Mladé Boleslavi v domácím poháru v průběhu týdne jste žádné panice nepropadli?

Jen některá média tvrdila, že dny v Plzni byly mimořádné. Byli jsme kritizováni, že jsme poslali do zápasu v Mladé Boleslavi mladé hráče, přitom zátěž některých našich borců v součtu s evropskými poháry a reprezentací byla mimořádná. Přitom, když nastoupí v Anglii Arsenal do FA Cupu s talentovanými juniory, všichni je obdivují. Nicméně plzeňská sestava, která vyhrála v Jablonci, rozhodně nebyla poznamenána nezdarem v Mladé Boleslavi. A po našem vítězství jsou kostky jasně vrženy. Předpokládám, že Jablonec se nyní zaměří více na domácí pohár.

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Liberec 30 68 : 29 66
2 Sparta 30 51 : 25 64
3 Plzeň 30 66 : 33 63
4 Ml. Boleslav 30 49 : 34 50
5 Teplice 30 36 : 30 46
6 Dukla 30 42 : 35 42
7 Slovácko 30 29 : 32 41
8 Jablonec 30 54 : 43 40
9 Příbram 30 44 : 56 39
10 Č. Budějovice 30 30 : 51 35
11 Olomouc 30 42 : 38 34
12 Slavia 30 28 : 34 34
13 Hradec Králové 30 22 : 38 31
14 Ostrava 30 31 : 48 28
15 Bohemians 30 20 : 54 24
16 Žižkov 30 23 : 55 19

Reklama

Související témata: