Hlavní obsah

Bílek nechce opakovat ságu Nedvěd, své blanické rytíře však má

PRAHA

Kdyby se mohli spolehnout na pověst o blanických rytířích, trenérům fotbalové reprezentace by se to koučovalo. Kdyby měli po ruce vojsko, které odpočívá a čeká, až bude národnímu týmu nejhůře... Michal Bílek se rozhodl pro nové tváře, na přemlouvání bývalých reprezentantů nespoléhá. Pár osvědčených jmen pro případ, že by byl opravdu v koncích, však po ruce má.

Článek

Není to akt zoufalství, ale logický krok. Stoper Tomáš Sivok, který měl na startu kvalifikace EURO 2012 patřit k pilířům fotbalové reprezentace, se zranil a na půl roku z národního týmu vypadl. Proto vzal manažer Vladimír Šmicer do ruky telefon a zavolal Tomáši Ujfalušimu do Madridu: „Je čas, aby ses do nároďáku vrátil!“ Jenže „Ujfi“ ani přání svého dlouholetého kamaráda nevyslyšel.

Že vám to něco připomíná? Nejspíš ságu Pavla Nedvěda, o jehož návratu do reprezentace se téměř před každou nominací spekulovalo, jenže Grande Paolo se již po rozlučce v létě 2006 nikdy nevrátil. Další nekonečný příběh však současný kouč reprezentace Michal Bílek nechce připustit. „Tomáš v nominaci na úvodní zápas kvalifikace s Litvou není. Pokud by se měl vrátit, muselo by se tak stát během příštího srazu.“

Jen připomeňme, že Češi začínají 7. září v Olomouci s Litvou a další Bílkem zmiňovanou akcí bude dvojzápas 8. října v Praze se Skotskem a 12. října v Lichtenštejnsku.

Kolik „blanických rytířů“ Bílek vlastně má?

Tomáš Ujfaluši - Momentálně jediný hráč, na něhož trenér naléhá. „Přál jsem si a přeji si nadále, aby nás posílil. Ve spojení jsme delší dobu, již od jara. Respektujeme, že se rozhodl v reprezentaci skončit, ale nehodláme se s tím smířit. Stále věřím, že se v průběhu kvalifikace objeví,“ říká Bílek jasně.

Obránce Atlétika Madrid zatím nechce o návratu ani slyšet. Minulý týden však v rozhovoru pro Právo obezřetně naznačil, že v případě nouze nejvyšší by se možná přece jen přesvědčit nechal. „Tomáš tady teď není a bez něj nechci spekulovat. Přesto doufám, že v případě kritické situace by nám pomohl,“ věří Bílek.

Radoslav Kováč - Před rokem zůstal defenzivní universál na Slovensku i proti San Marinu jen na lavičce, od té doby se stará už jen o svůj West Ham. „O jeho povolání jsem neuvažoval, chce se soustředit na klub. Věřím však, že také on by nám ještě v případě potřeby pomohl,“ avizuje Bílek.

Jiří Jarošík - Reprezentace s ním nepočítá již pět let, naposledy nastoupil na tři minuty v Norsku v úspěšné baráži MS 2006. Jenže pozor, brzy 33letý hráč se uchytil ve španělské Zaragoze. „Má svá léta, a tak mu stejně jako Ujfalušimu vyhovuje, že se místo reprezentačních akcí může věnovat regeneraci,“ tlumočí Bílek.

Zdeněk Grygera - Také on proseděl závěr minulé kvalifikace s Polskem a Severním Irskem na lavičce a od té doby se neobjevil. Je mu teprve třicet, dokázal hrát jak na kraji obrany, tak v jejím středu. Před startem italské ligy figuruje v základní sestavě Juventusu Turín.

Reklama