Hlavní obsah

Gólový zabiják Villa půjde po krku i Slavii

VALENCIE

Sedmadvacetiletý útočník FC Valencia David Villa Sanchez patří k nejobávanějším světovým útočníkům. Ucházejí se o něj přední evropské kluby, ale on zůstává věrný Valencii. „Jsem tu spokojený, nemám potřebu odcházet,“ vysvětluje modla fanoušků Valencie, proč odmítá nabídky, které by mu vynesly desítky miliónů.

Článek

Začátkem října si poranil stehenní sval a Valencii chyběl v prestižním duelu s Barcelonou. I když je španělská nejvyšší soutěž doslova nabitá skvělými útočníky, tabulku střelců vede na podzim právě Villa se šesti brankami. Loni jich nastřílel v dresu klubu, který má ve znaku netopýra, osmadvacet. Je k nezastavení.

Třeste se! Už je fit

Slávisté před čtvrtečním večerním duelem Evropské ligy přiznávají: „Je neskutečný. Zápasy si sním nebo bez něho jsou rozdílné.“ Villa už je v pořádku. Seděl dokonce na lavičce v sobotním bezbrankovém duelu s Barcelonou. Ale jen jako pojistka. „Jsem fit. Cítím se dobře, ale o tom, kdy půjdu na trávník, rozhodne trenér.

Pochopitelně se na hřiště těším a mám hlad po gólech,“ nevynucuje si Villa návrat do základní sestavy. V útoku Valencie v jeho nepřítomnosti řádí Mata s Žigičem.

„Už je v pořádku. Potřebujeme ho na těžké zápasy, které nás čekají. Bude dobré, když se rozehraje. Je proto velmi pravděpodobné, že nastoupí proti Slavii, ale nejsem rozhodnutý, v jaké fázi utkání,“ prozradil kouč Valencie Unai Emery.

Zatímco fanoušci Valencie možná přijdou na zápas ve větším počtu právě kvůli němu, slávistům pobledly tváře. „Villa je opravdu vynikající střelec. Má skvělý výběr místa, bleskovou reakci a neomylné zakončení, charakterizoval španělský klenot brankář Slavie Martin Vaniak.

Prý je dražší než Cristiano Ronaldo

Na první pohled je Villa Španěl každým coulem. Černovlasý, s uhrančivýma očima, sice jen 175 centimetrů vysoký, ale s dobře vypracovanou postavou. Má úžasné zrychlení, bleskovou kličku a ránu, jako když rozzuřený býk vrazí do dřevěné bariéry, za níž je schovaný toreador. Vletí doslova do všeho, zbourá před sebou obránce a nebo se nad ně neuvěřitelně vznese a udeří ze vzduchu. Při tom mu nechybí ani elegance španělského fotbalového granda, s míčem se doslova laská, ale není sobec, a vidí-li lépe postaveného spoluhráče, ihned mu adresuje milimetrovou přihrávku.

„David Villa patří dnes k nejvyhledávanějším a nejdražším útočníkům na světě,“ říká o něm zkušený hráčský manažer Pavel Zíka z agentury Sport Invest International. A ví, o čem mluví. Po Villovi touží téměř všechny velkokluby Evropy. Jenže v FC Valencia vědí, jaký poklad v něm mají. Jeho cena se pohybuje na hranici 150 miliónů eur. Tak hluboko do kapsy může sáhnout jen málo který klub. Spíš ale žádný. Při tom dosud nejdražší hráč světa Cristiano Ronaldo přišel Real Madrid při přestupu z Manchesteru United přibližně na 94 milionů eur.

Loni se Villa zapsal do fotbalové historie nejvýrazněji. Na EURO dal tři góly Rusům, jeden Švédům a se čtyřmi trefami se stal nejlepším střelcem šampionátu. Španělsku tak pomohl ke zlatým medailím, i když ve finále kvůli zranění svalu na trávník nemohl.

Do konce života měl podle lékařů kulhat

Při tom nechybělo mnoho a nikdy by se nestal fotbalistou. Natož slavným. Narodil se v městečku Langrea, kde také v deseti letech začínal s fotbalem. Ten ale vlastně nikdy hrát neměl. Když mu byly čtyři roky, zlomil si stehenní kost a lékaři mu prognózovali, že bude do konce života kulhat. „Právě fotbal mě postavil na nohy,“ zdůraznil David Villa a s úsměvem připomněl filmový příběh Forrest Gump.

Z UP Langreo v osmnácti přestoupil do Sportingu Gijón, kde začal hrát nejvyšší soutěž, a odtud pak do Realu Zaragoza. O mladého kanonýra se začaly zajímat velké zahraniční kluby, ale on dal přednost FC Valencia. V Primera División už nastřílel 175 gólů v 320 utkáních, v reprezentaci má gólový průměr lehce pod jednou brankou na zápas. V roce 2006 se zapsal mezi nejrychlejší střelce hattricků. Na tři branky do sítě Athletika Bilbao potřeboval 4.55 minuty.

Svůj zatím poslední ligový hattrick nastřílel loni na jaře do sítě Levante. V reprezentaci je od roku 2005 a svůj první gól ve španělském dresu vstřelil Slovákům v baráži o postup na MS 2006. Tam se pak se třemi trefami stal nejlepším střelcem španělské reprezentace. Góly střílí na běžícím pásu dál. Španělům prostřílel cestu na mistrovství světa 2010 sedmi trefami.

Jestli ve čtvrtek opravdu tento gólový zabiják s číslem 7 nastoupí, mají se slávisté na co těšit...

Reklama

Související témata: