Hlavní obsah

Rvačku na Bazalech asi odstartoval domácí fanoušek

OSTRAVA

Těsně po úvodním hvizdu odvetného zápasu Poháru UEFA mezi fotbalisty Baníku Ostrava a anglického Middlesbrough se v hledišti popraly dvě skupiny fanoušků z obou táborů. Do rvačky se zapojilo zhruba třicet domácích a přibližně stejný počet anglických příznivců. Fanoušci trhali sedačky a házeli je po sobě. Policie stíhá sedmnáctiletého mladíka z Ostravy.

Článek

"Případ se bude řešit ve zkráceném řízení. Je podezřelý z výtržnictví. Vytrhal nejméně dvě plastové sedačky," řekl dnes novinářům zástupce ředitele ostravské policie Josef Pravda. Podle policistů bylo obtížné konfliktu zabránit. Diváci se totiž promíchali v jednom ze sektorů a navíc si měnili dresy.

"Můžeme se domnívat, že konflikt byl vyprovokován někým z domácích fanoušků. Jako záminka sloužilo nevinné drcnutí a rozlití piva," doplnil další z policistů. Podle policistů řádící výtržníci vytrhali asi tři desítky plastových sedaček, které pak po sobě házeli. Navíc se bili pěstmi a kopali do sebe. "V této souvislosti jsme nezaznamenali žádné zranění. Zdravotníci sice několik lidí ošetřili, byly to ale spíše případy, že někdo pod vlivem alkoholu spadl a utrpěl odřeniny," řekl Pravda.

Další usvědčí videozáznam

Kriminalisté nyní budou vyhodnocovat videozáznam, na kterém je rvačka zachycena. "Předpokládáme, že se nám podle obrázků podaří identifikovat a obvinit další útočníky," řekl Pravda. Do Ostravy z Anglie dorazilo asi 2000 fanoušků. Někteří přijeli už ve středu a další ve čtvrtek okolo poledne. Podle policistů se bez větších problémů pohybovali po městě.

Do bezpečnostního opatření se zapojilo asi 500 policistů. "Vzhledem k tomu, že se další zápas Poháru UEFA hrál i v Olomouci, museli jsme povolat posily z Jihomoravského a Východočeského kraje," řekl ČTK šéf severomoravské pořádkové policie Petr Lessy.

V Budapešti pobodán Angličan

Násilí ale nebylo při včerejších zápasech Poháru UEFA výsadou jen Ostravy. Před zápasem mezi Ferencvárosem Budapešť s anglickým Millwallem byl v potyčkách fanoušků obou táborů vážně pobodán muž mluvící anglicky. Podle agentury AP jde o fanouška Millwallu.

Oběť odvezla sanitka se smrtelnými zraněními, řekl agentuře AP mluvčí budapešťské záchranné služby. Tři další účastníci bitky, které se zúčastnila asi stovka fanoušků, byli hospitalizováni s lehčími úrazy. Policie už ve středu zatkla dva příznivce Millwallu za výtržnosti.

Reklama