Hlavní obsah

Šírl jede do Leverkusenu, Ujfalušiho čeká Eindhoven

PRAHA

Obránce české fotbalové reprezentace Tomáš Ujfaluši si s Fiorentinou ve čtvrtfinále Poháru UEFA zahraje proti nizozemskému Eindhovenu. Záložníka Radka Šírla a jeho Petrohrad zase čeká souboj s Bayerem Leverkusen. V dalších dvojicích se na základě losování v Nyonu poměří Bayern Mnichov s Getafe a Glasgow Rangers se Sportingem Lisabon.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Tomáš Ujfaluši na tréninku české reprezentace.

Článek

První zápasy se hrají 3. dubna, odvety o týden později. Semifinále se uskuteční v termínech 24. dubna a 1. května. Finále bude 14. května hostit stadión v Manchesteru, kde hraje tým City, rival věhlasných United.

Ve čtvrtfinále se představí tři vítězové Poháru UEFA z minulých let - Bayern Mnichov, Leverkusen a PSV Eindhoven. Ujfalušiho Fiorentina začne dvojzápas s držitelem trofeje z roku 1978 Eindhovenem stejně jako předchozí kolo s Evertonem na domácím hřišti. Druhý český zástupce v soutěži středopolař Šírl naopak se svým Petrohradem znovu nejprve pocestuje na soupeřovu půdu.

Šírlovo tajné přání

Ruského šampióna čeká druhé čtvrtfinále během posledních tří sezón a los byl nyní k Zenitu přívětivější než předloni, kdy svěřencům tehdejšího kouče Vlastimila Petržely postavil do cesty pozdějšího vítěze Sevillu. Losovací akt v Nyonu udělal radost oběma stranám, Leverkusen získal po vyřazení Hamburku s Davidem Jarolímem velké sebevědomí. "Kdo dokázal přejít přes Hamburk, může si poradit i s ruským šampiónem. Už před losem jsem měl takový pocit, že dostaneme Zenit. Máme velkou šanci jít dál," prohlásil záložník Simon Rolfes.

Šírlovi se dokonce splnilo tajné přání. "Hlavně bych chtěl hrát blízko Čech, aby se mohli přijet podívat známí a kamarádi. Ideální byl byl třeba Leverkusen, přes který se dá snadněji postoupit než přes Bayern," řekl Šírl ČTK před losováním.

Pokud by postoupil Leverkusen, v semifinále by mohl narazit na rivala z bundesligy Bayern Mnichov. Bavorskému velkoklubu, podle bookmakerů stále hlavnímu kandidátovi na zisk trofeje, se pokusí znepříjemnit roli favorita nováček soutěže Getafe.

"Určitě je to řešitelná překážka, i když ne jednoduchá. Getafe je tým bez velkých hvězd, bude to nevyzpytatelný soupeř," nabádal k opatrnosti kanonýr Miroslav Klose. "Čeká nás těžká práce. Dostali jsme jeden z nejsilnějších týmů, které zbývají v soutěži," uvedl dokonce na adresu klubu z madridského předměstí kouč Bayernu Ottmar Hitzfeld. V minulém ročníku postoupili do semifinále hned tři španělské kluby, letos zůstává v soutěži už jen Getafe.

Pohár UEFA
Čtvrtfinále (3. a 10. dubna)
Leverkusen - Petrohrad, Glasgow Rangers - Sporting Lisabon, Bayern Mnichov - Getafe, Fiorentina - PSV Eindhoven.
Semifinále (24. dubna a 1. května)
vítěz Bayern Mnichov - Getafe proti vítězi Leverkusen - Petrohrad, vítěz Glasgow Rangers - Sporting Lisabon proti vítězi Fiorentina - PSV Eindhoven.

Reklama

Související témata: