Hlavní obsah

Strašil je loňský Eindhoven, tentokrát však Sparta premiéru neztratila

PRAHA

Je to nečekané vítězství. Fotbalisté Sparty si trochu vylepšili bilanci v evropských pohárech a teprve potřetí v historii porazili italského soupeře. Domácí výhra 3:2 nad Palermem jim navíc v premiéře Evropské ligy vynesla cenné tři body do tabulky skupiny F. „Vítězství nad takovým soupeřem nám psychicky určitě hodně pomůže,“ pochvaloval si autor vítězného gólu Václav Kadlec.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Václav Kadlec ze Sparty oslavuje vítězný gól proti Palermu.

Článek
Fotogalerie

Vedli už 3:1, nakonec je však strašil loňský vstup do Evropské ligy, kdy fotbalisté Sparty doma přišli v posledních vteřinách o výhru nad favorizovaným Eindhovenem. „Druhý gól soupeře jsem ani neviděl, po vystřídání jsem se na lavičce převlékal. Palermo pak mělo několik standardek, takže jsem si na rok starý zápas s Eindhovenem opravdu vzpomněl,“ líčil útočník Václav Kadlec.

Tentokrát však Letenští v samotném závěru nezkolabovali a nejtěsnější výhru udrželi. Možná že se vstupním vkladem tří bodů ani sami nepočítali... „Měli jsme problémy se sestavou a věděli, že uspět můžeme pouze týmovým kompaktním výkonem. To se podařilo, na hřišti bylo znát, jak mužstvo chtělo,“ pochvaloval si spokojený kouč Jozef Chovanec.

Žolíkem kluk z juniorky

Těsně před zápasem mu po Kuckovi, Matějovském a Vachouškovi ke všemu vypadl také zraněný Vacek, a tak letenský stratég vytáhl z klobouku mladého Podaného. A tah s nasazením mladíka z juniorky mu vyšel, novic dokázal Italy prohánět a byl protagonistou akce, která skončila vítězným gólem.

„Snad se mi to povedlo. Pomohly mi také absence Zemana či Krejčího, takže jsem dostal šanci. Měl jsem na stadiónu v hledišti pár kamarádů. Rodiče nevěřili, že nastoupím. Volal jsem jim to asi dvě hodiny před začátkem, takže už zůstali u televize,“ usmíval se Jakub Podaný. „Nezbývá mi, než takový výkon podávat neustále. Doufám, že nějakou šanci v áčku ještě dostanu.“

Všeuměl Kladrubský klíčovou postavou

Klíčovým mužem zápasu byl všeuměl Jiří Kladrubský, který na první gól přihrál Wilfriedovi a druhý dal hlavou po centru Pamiče sám. A to se teprve těsně před zápasem dozvěděl, že po zranění Vacka se přesouvá z pravého kraje obrany do středu zálohy.

„Gól a asistence, to je takový bonus. Snad jsem trenéry přesvědčil, že mi střed zálohy sedí. Já se ale snažím i v obraně, neurážím se, když tam musím zaskakovat,“ ujišťoval Kladrubský.

„Naše vítězství se rodilo již během týdne, kdy jsme si vyhodnotili nasbírané informace o Palermu a připravili taktiku. Věděli jsme o soupeři dost a hledali jen vhodné hráče, kteří budou schopní stanovenou taktiku splnit,“ děkoval kouč Chovanec také svým pozorovatelům a asistentům.

Reklama

Související témata: