Hlavní obsah

Soukup: Dokázali jsme, že umíme zahrát kvalitní zápasy

TORONTO

Jen slova respektu měl pro své svěřence po skončení mistrovství světa do dvaceti let v Kanadě trenér českého výběru Miroslav Soukup. Ten dovedl fotbalovou reprezentaci až k zisku stříbrných medailí. „Tým dokázal, že je schopný zahrát kvalitní zápasy,“ chválil mladíky kouč.

Článek

Čeští fotbalisté byli i ve finále favorizované Argentině vyrovnaným soupeřem, a tak mohla Soukupa předvedená hra potěšit. „Po prvním vzájemném zápase jsme věděli, že bude moc těžké se vůbec dostat dopředu. Za první poločas jsem neměl hráčům téměř co vytknout. Až na několik nešikovných zákroků, po kterých jsme dostali žluté karty.“

Kompletní obrana dohrávala se žlutou kartou a hrozbou vyloučení. „Určitě jsem měl strach. Ale netrénuji hloupé hráče, kteří si riziko umějí představit. V deseti by byly šance minimální,“ uvědomoval si brněnský asistent. Jeho svěřenci ale dohráli finále bez vyloučení, přestože v poslední půlhodině byla Argentina ve velkém tlaku.

Od půlky až k bráně bez hráče 

Po hodině hry Češi vedli po gólu Fenina, rychlé vyrovnání téměř z protiútoku zařídil Aguero. „Po vedoucím gólu jsem se snažil dát hráčům pokyn, že je potřeba ještě zvýšit úsilí. Místo toho jsme udělali chybu. Obrana se otevřela a z opakovaných záběrů jsem měl pocit, že od půlky až k bráně jsme neměli ani jednoho hráče. Nevím, co se stalo, najednou jsem viděl obrovskou díru v obraně. Hráč šel sám až do brány. To ovlivnilo zbytek zápasu. Rychlé vyrovnání nás dostalo do kolen, pak už jsme se s tím nedokázali srovnat,“ připustil Soukup.

Navíc v samotném závěru přišla další rána, Zarate z rohu pokutového území zaskočil gólmana Petra. „Když už jsme si mysleli, že zápas dovedeme do prodloužení, tak jsme zase inkasovali. Menší koncentrace, nechali jsme se obehrát po rohu a střela prošla až do branky,“ litoval reprezentační kouč.

Přes prohru zakončili mladíci šampionát se vztyčenou hlavou a za své výkony se nemusejí stydět. „Možná to byl náš nejlepší zápas na mistrovství světa. Špatný dojem jsme snad nezanechali, byli jsme Argentině vyrovnaným soupeřem,“ konstatoval Soukup. „Klukům jsem musel poděkovat z to, co v Kanadě předvedli. Pro mě je důležité, že jsme přes prohru šli ze hřiště se zvednutou hlavou. A s pocitem, že jsme pro výhru udělali všechno. Ke sportu patří vítězství i prohry,“ ví reprezentační trenér.

Reklama