Hlavní obsah

Kanonýr Koller už se cítí úplně v pohodě

GELSENKIRCHEN

Útočník Jan Koller si užívá v Německu popularity. Fanoušci na něho volají, dvoumetrový dlouhán ční všude, kde se objeví. Rozdává podpisy a šampionát si užívá. "Ta sedmiměsíční zápasová pauza jako by už nebyla. Cítím se úplně v pohodě. Srovnal jsem se fyzicky a v utkání s Trinidadem a Tobagem i herně. Samozřejmě s USA to bude jiný zápas, ale cítím se perfektně a věřím si," posílá dobrou zprávu českým fanouškům.

Článek

Chválí i ty německé, kteří za ním chodí na tréninky. "Němečtí fanoušci jsou dobří, mají fotbal rádi. Umějí udělat atmosféru. To znám z pětiletého působení v Dortmundu. Tam také chodili na tréninky. Už v průběhu jara bylo znát, jak šampionátem žijí. A že mne znají a volají na mne, je příjemné. Těší mě, že už v sobotu se objevili ve Westerbergu i ti čeští, na které budeme v pondělí hodně spoléhat," usmívá se spokojeně Koller.

Od nové sezóny bude hrát za AS Monako, ale šampionát jako loučení s Německem nebral. "To mám za sebou, tady hraji za Českou republiku," zdůrazní. "První dny jsem ani tolik nepociťoval atmosféru mistrovství nebo si ji nepřipouštěl. Přišlo to až v neděli, cestou autobusem do Gelsenkirchenu, kde hrajeme pondělní utkání," přizná, že už i jeho pohltilo sugestivní prostředí fotbalového svátku.

Na trávníku Areny AufSchalke se cítí jako doma... "Zápasy mezi Schalke a Borussií měly vždy náboj derby. Mně se tu hraje dobře, trávník mi sedí. Věřím, že se v tomhle kotli bude dařit celému týmu," přeje si.

Američané mi asi půjdou dost do těla

Kádr dnešního soupeře má přečtený. "Několikrát jsme Američany viděli na videu, ale že bych studoval speciálně obránce, to ne. Trenér nám každý den říká informace k jednotlivým hráčům. Vím, že od nich mohu čekat důraznou hru, půjdou mi do těla," říká opatrně, jako by nechtěl prozradit, že už ví, jak rozklíčovat americkou obranu.

Světší chutí si zavzpomíná... "Zápas Československa s USA na mistrovství světa 1990 jsem viděl v televizi. Tenkrát mi bylo nějakých sedmnáct let. Jenže tehdejší a současný tým Spojených států se nedá srovnat. Tenkrát se Američané teprve dostávali nahoru. Současný výběr je na mnohem vyšší úrovni," složí soupeři poklonu.

Je mu jedno, s kým bude v útoku hrát

Jeho tradiční parťák Milan Baroš s největší pravděpodobností do utkání nenastoupí. "Netrénuje, moc času už není, ale zkoušíme varianty se dvěma i jedním útočníkem. SMilanem jsme sehraní, ale rozumím si i s dalšími kluky. Samozřejmě i s Liborem Sionkem nebo Jirkou Štajnerem. Mně je v podstatě jedno, s kým budu v útoku hrát. Záleží na trenérovi, jakou variantu zvolí," odmítl spekulace o svém parťákovi v útoku.

"Pokud bych byl vpředu sám, bude hodně důležitá podpora zálohy a doplňování dalšími hráči. Věřím, že kouč vybere to, co bude nejlépe fungovat, já jsem připraven na cokoliv. Rozhodně nepředpokládám, že bych byl od začátku vpředu s Vráťou Lokvencem, ale je to také varianta pro zápas, či spíš za určitého vývoje," zapřemýšlel Koller nahlas.

I když na první utkání si čeští fotbalisté musejí ještě pár hodin počkat, už si vyzkoušeli zlaté míče Adidas, s nimiž se bude hrát 10. července v Berlíně finále. K dispozici je dostaly všechny týmy. "Mně se lépe trénuje s těmi bíločernými. Ty zlaté mi přijdou rychlejší, ale neřeším to. Stejně se s nimi hraje až finále. A to je ještě daleko," usměje se šibalsky Jan Koller.

Krále střelců neřeší

Když přijde řeč na góly a titul krále střelců, který před dvěma roky na ME vystřílel Milan Baroš, jen lehce zakroutí hlavou: "Nepřemýšlím o tom. Chci uspět s mužstvem, aby můj individuální výkon pomohl k úspěchu především týmu. Kolik dám gólů? To se nedá takhle brát. Když dám dva a dostaneme čtyři, tak je to k ničemu. Když dám jeden a bude vítězný nebo na něj přihraji, je to dobře. Pro mne fakt není podstatné, jestli střílím branky já nebo spoluhráči. Důležité je naše vítězství. Nepřipouštím si, že by na mne mužstvo nějak zvlášť spoléhalo. Spoléháme se jeden na druhého," připomene týmový duch týmu.

Nijak prý nerozebírá, čím gól vstřelil. "Hlavou nebo nohou, ránu nebo šourák, to není podstatné. Hlavně když je balón v síti. Jak budu střílet, se rozhoduji podle situace. Někdy zamířím, když je čas, někdy míč jen líznu, ale jsou i momenty, kdy do toho říznu, abych propálil všechno přede mnou. Ani nevím, jestli mám z mužstva nejtvrdší ránu. Polák s Galáskem dávají také pořádné bomby," praví s tím, že nejlepší střelec šampionátu by měl hrát v brazilském dresu. "Adriano, Ronaldo nebo Ronaldinho. Tam bych ho hledal," rozloučí se s tím, že za dobrý průměr pro kanonýra na šampionátu bere gól na zápas.

Reklama

Související témata: