Hlavní obsah

Nizozemští fotbalisté se chystají na zlomový týden

PRAHA

Zatímco čeští fotbalisté mají v kvalifikaci na mistrovství světa "odpočinkové" soupeře, jejich největší rivaly Nizozemce čekají duely s ostatními dvěma silnými konkurenty ve skupině. Lídři skupiny hrají v sobotu doma s Rumunskem a ve středu ve Finsku. Následující dny hodně napoví o jejich postupových vyhlídkách. Zatím vedou před Brücknerovým týmem o bod.

Foto: ČTK

Nizozemskou a českou reprezentaci čekají rozdílní protivníci.

Článek

Zvlášť v sobotu čeká Nizozemce tvrdá bitva. Rumuni prahnou po pomstě za březnovou domácí prohru a jako hlavní zbraň nasadí do hry kanonýra Mutua. Ten sedm měsíců kvůli trestu za kokain nekopl pořádně do míče a po fotbale má velký hlad. "S ním bude Rumunsko hodně nebezpečné, hlavně při brejcích," řekl nizozemský kouč Marco van Basten. Soupeř má navíc zřejmě poslední možnost udržet si šanci na postup. Pokud Rumuni prohrají, prohloubí se propast mezi nimi a prvním místem na šest bodů.

Zatímco Mutu odpřísáhl, že nechá na hřišti všechno, Van Basten má o svých útočnících pochyby. Hlavně o Robbenovi, který má jindy místo jisté, ale v poslední době ho neopouštějí zdravotní problémy. "Byl šest týdnů mimo, nevím, jestli by bylo rozumné jej postavit," uvedl Van Basten. Van Nistelrooije s Kuijtem zřejmě vpředu doplní objev sezony Van Persie z Arsenalu.

V nominaci chybí kapitán Cocu

V nominaci "tulipánů" scházejí zranění obránci Alkmaaru Kromkamp a Mathijsen i kapitán Eindhovenu Cocu, který si v neděli pochroumal koleno.

Rumuni, kteří se na velkou akci dostali naposledy v roce 2000 na mistrovství Evropy, prošli radikální obměnou. Kouč Victor Piturca původně vyškrtal z týmu, který podlehl Nizozemcům, všech jedenáct hráčů základní sestavy. I když některé poté povolal, plánuje protivníka zaskočit novými tvářemi. Jednou z nich je střelec Niculescu, který v posledních šesti zápasech za Steauu Bukurešť nasázel sedm branek.

"Jestli chceme hrát v Německu, musíme v Rotterdamu vyhrát. Remíza je nám k ničemu," prohlásil kapitán Cristian Chivu. Ten v týdnu trénoval kvůli zraněnému kotníku s úlevami, ale už je v pohodě. Zato jeho obvyklý partner ze stoperské dvojice Radoi je mimo hru kvůli zraněnému kolenu.

Zraky slovenských fanoušků budou toužebně upřeny do Lisabonu. Vicemistři Evropy tam hostí druhé Slovensko, které má největší šanci poprvé od rozdělení federace postoupit na velký turnaj. Za vedoucími Portugalci je ve třetí skupině jen vinou horšího skóre, doma s nimi remizovalo 1:1.

Portugalci přemluvili k návratu Figa

Jako by jeho soupeř vycítil, že Slovensko je vážnějším soupeřem, než napovídá jeho postavení na 48. místě v žebříčku FIFA, přemluvil k návratu do reprezentace Figa. Dvaatřicetiletá ikona bez národního týmu dlouho nevydržela, loučila se s ním podobně jako Pavel Nedvěd po mistrovství Evropy. "Cítím se trochu jako tehdy, když jsem byl povolán poprvé," řekl Figo s úsměvem na srazu. Se 110 starty je národním rekordmanem.

Jeho comeback uvítal kouč Luiz Felipe Scolari. "Může týmu hodně nabídnout. Nejen schopnosti lídra," uvedl Brazilec. Podle něj následující dva zápasy rozhodnou všechno. "Jestli v nich zvítězíme, na 90 procent postoupíme, jestli prohrajeme, můžeme říct sbohem. Je to nejdůležitější okamžik reprezentace v tomto roce," dodal. Ve středu jeho tým nastoupí v Estonsku.

Portugalci už přišli o pět hráčů z původní šestadvacetičlenné nominace. Nejvíc je bolí ztráta obránců Ricarda Carvalha a Miguela. Costinha v sobotu nenastoupí kvůli trestu.

Galis zápasu osudový význam nepřikládá

Slovenský lodivod Dušan Galis zápasu osudový význam nepřikládá. "Chceme ukázat, že můžeme být Portugalsku rovnocenným soupeřem. Ale budeme se muset poprat s atmosférou," tušil Galis. Podle něj ovšem velké očekávání fanoušků může hrát v neprospěch domácích a hráčům pořád dává za příklad Řeky, kteří Portugalce loni na Euru porazili dvakrát. V útoku zřejmě nastoupí Reiter, jenž se po přestupu z Olomouce začíná prosazovat v Chicagu.

Na zaváhání Slováků budou čekat Rusové, kteří se na ně v případě jejich prohry a vítězství nad Lotyšskem mohou bodově dotáhnout. "Jsme zády ke zdi. Jestli ztratíme body, je konec," uvedl nový kouč Jurij Sjomin. "Ale kdybych cítil, že je situace beznadějná, práci bych nepřijal," řekl odborník, jenž se týmu ujal před dvěma měsíci po Jarcevovi. Opustil kvůli tomu teplé místo v Lokomotivu Moskva, což ruská média nemohou pochopit.

Lotyšsko na Rusy ztrácí jediný bod. A na Euru naznačilo, že se může měřit s nejlepšími evropskými týmy. Chybět mu však bude brankářská jednička Kolinko, který si na tréninku zlomil ruku. I Rusové ztratili nejlepšího gólmana: Petrželův svěřenec z Petrohradu Malafejev se zranil a šanci dostane devatenáctiletý Akinfejev, strážce branky vítěze Poháru UEFA CSKA Moskva. Chybí jeho kapitán Ignaševič, jehož bolí záda.

V Oslu se chystá šlágr Norsko - Itálie

Další šlágr sobotního programu, který čítá 21 zápasů, se chystá v Oslu. Druzí Norové vyzvou lídra skupiny z Itálie, na nějž ztrácejí čtyři body. Zvlášť silnou motivaci má kouč Aage Hareide, který tým převzal na sklonku předloňského roku. Od té doby prohrál ve 20 zápasech jednou - v září v Itálii. Tehdy se sice Norové ujali vedení, ale favorit zápas otočil, vítězný gól vstřelil Toni pouhých deset minut před koncem.

"Pokusíme se neprohrát," prohlásil opatrně italský trenér Marcelo Lippi. Nepovolal Tottiho, kterému teprve minulý týden skončil v lize pětizápasový trest, kanonýr Gilardino se mu omluvil pro zranění a pilíř obrany Nesta z rodinných důvodů. "Bez něj bude Itálie slabší. S Cannavarem jsou nejlepší stoperská dvojice na světě," řekl Hareide.

Ukrajina má proti Kazachstánu šanci pláchnout svým pronásledovatelům. Zatím vede o tři body před Řeckem a o pět před Tureckem. To v Istanbulu hostí právě své odvěké rivaly z Řecka. Mistři Evropy se po rozpačitém úvodu rozjeli a poslední čtyři zápasy vyhráli.

Chorvatsko se představí v Bulharsku

Oběma soupeřům budou chybět největší hvězdy: Turkům střelec Nihat, Řekům potrestaný kapitán Zagorakis. Nejlepší hráč Eura tak zmešká první soutěžní zápas národního týmu po 103 odehraných. Chybí i obrovitý šéf obrany Dellas, místo nějž zřejmě ve středu zadní linie zaskočí krajní zadák Seitaridis.

Vedoucí tým osmé skupiny Chorvatsko čeká duel v Bulharsku, které na něj ztrácí pět bodů. Pokud domácí prohrají a Švédové porazí Maltu, naděje na postup se Bulharům s největší pravděpodobností rozplyne. Jejich trenér Stoičkov slibuje útočný fotbal. "Bude to buď, anebo," řekl útočník Dimitar Berbatov.

Španělé zaostávají za Srbskem o dva body. Na Litvu, s níž na podzim hráli bez branek, sestavil kouč Aragoňes mladý tým. Nejstarším hráčem je devětadvacetiletý Salgado. Při Raúlově trápení je největší předností Španělů obrana, která v pěti zápasech inkasovala jen jednou. Zato útok pokulhává, pět z osmi branek nastříleli Španělé bezbrannému San Marinu. Aragoňes ale zřejmě sestavu nezmění, liverpoolské duo Xabi Alonso, Luis García nejspíš znovu usedne jen mezi náhradníky.

Reklama