Hlavní obsah

V první fázi usilovali lidé o 1,63 miliónu lístků na fotbalové MS

JOHANNESBURG

V právě skončené první fázi prodeje vstupenek na fotbalové mistrovství světa v JAR dostala federace FIFA žádosti po internetu o zhruba 1,63 miliónu lístků. Vzhledem k tomu, že k dispozici bylo od 20. února 743 000 vstupenek, byl zájem více než dvojnásobný.

Článek

Podávání žádostí skončilo v úterý o půlnoci. Dalším důležitým datem pro zájemce bude 15. duben, kdy budou vylosováni majitelé vstupenek. O úspěchu či neúspěchu se žadatelé dozvědí koncem dubna SMS nebo e-mailovou zprávou.

I když zájem o vstupenky je mnohem menší než před čtyřmi lety před MS v Německu, kdy se o srovnatelný počet lístků zajímalo zhruba šest miliónů lidí, FIFA ani takové číslo nečekala. "Tahle obrovská suma dokazuje, jak velký zájem je o šampionát na celém světě. Není překvapením, že největším tahákem byl zahajovací zápas a finále," uvedl David Will, člen ticketingové komise FIFA.

O vstupenky v první fázi projevili zájem lidé z 205 zemí. Největší zastoupení, zhruba 30 procent, měli domácí Jihoafričané. Co do počtu následovali žadatelé z USA, Británie, Německa, Itálie a Austrálie.

Další část prodeje bude trvat od 4. května do 16. listopadu na principu "kdo dřív přijde". Nejlevnější vstupenky, jež jsou k dispozici pouze pro Jihoafričany, vyjdou na 20 dolarů (410 korun), naopak nejdražší lístek na finálový zápas stojí až 900 dolarů (18 440 korun).

Reklama